Sirmione: “Plutajući” dvorac na italijanskom jezeru

0

Sirmione se nalazi na jugu jezera Garda, na polovini puta između Bescie i Verone, što ga čini idealnom polazišnom tačkom za istraživanje Lombardije. Također, u blizini je i zabavni park Gardaland do kojeg treba manje od pola sata autom.

Ovaj historijski gradić nalazi se na malom poluotoku koji dijeli donji dio jezera Garda. Sirmione je od davnina obožavano mjesto bogataša, koji su tamo dolazili na uživanje u prekrasnom ugođaju i pogledu, kao i ljekovitim termalnim vodama. Kao idealno mjesto za život prepoznala ga je i slavna sopranistica Maria Callas, a taj je gradić na duguljastom poluotoku nadahnuo književnike poput Stendhala i Goethea zbog svoje iznimne ljepote, uskih kamenih uličica i romantičnog ugođaja.

Sirmioneom dominira zamak Scaliger kojeg je sagradila porodica po kojoj je dobio ime u 13. stoljeću. Iznimno je očuvan, a zbog specifičnog načina gradnje izgleda kao da plovi na jezeru. Impozantne kule i pješački mostovi podno njih tvore vizuru koja se ne zaboravlja. Pećine Catullus (Katul) također su jedna od atrakcija. Pored ruševina te drevne rimske vile i malog muzeja smjestili su se maslinici i plaža s brojnim restoranima i kafićima.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.