Simptome izbijanja prvih zubića kod beba važno je znati

0

Male bebe ne mogu vam reći plaču li jer ih muče grčevi ili zubi ili se radi o nečem ozbiljnijem. Zato je jako važno znati koji su simptomi izbijanja prvih zuba.

Simptomi karakretistični za izbijanje zuba

Pojačano lučenje sline

Pojačano slinjenje roditelji odmah povezuju s rastom bebinih zubića. Međutim bebe rano počinju sliniti i zbog otvaranja žlijezda slinovnica koje počinje u trećem mjesecu. Tada bebama još ne izbijaju prvi zubi. Oni se javljaju od četvrtog do šestog mjeseca, a ona slina koja ih prati zapravo je prirodan način olakšavanja boli. Naime, ona pomaže pri ublažavanju upaljenih desni i pojačano se stvara kod izbijanja svakog novog zubića.

Osip od slinjenja

Pojačano slinjenje i osip idu ruku pod ruku. Neke bebe toliko se sline da im se osip proširi i po vratu. Bebinu kožu trebalo bi češće tapkati čistom platnenom krpom (ne brisati jer je to samo oštećuje) i nadraženo područje mazati masnom kremom kako bi se stvorio neki zaštitini sloj.

Beba je nervozna i često plače

Beba komunicira plačem i smješkanjem. Pa kad joj izbijaju zubi – to vam želi reći plačem.

Smanjen apetit
Kada zubići izbijaju desni su upaljene, a beba ima novi osjećaj u ustima. Desni su i natečene pa dolazak hrane ili kontakt sa kašikom može biti doista bolan.  Dok zubić ne izbije bit će normalno da neće htjeti baš previše jesti.

Bebu svrbe desni

Desni kroz koje izbijaju zubići bebu pomalo i svrbe. To je razlog zašto beba gura svoje prstiće u usta kad god stigne ali i sve ostale predmete do kojih stigne u nadi da će joj pomoći.

Blago povišena temperatura

Nicanje zubića često prati blago povišena temperatura. Roditelji su često skloni tome da temperaturu pripišu izbijanju zuba, ali to može biti i velika greška. Naime, temperatura koja se javlja uslijed izbijanja zubića nikad nije viša od 38 stepeni. Sve više od toga znak je bolesti i potrebno se javiti pedijatru.

Raspored izbijanja bebinih zubića

Komentari
Podijeli

Comments are closed.