Senka Čimpo: Šta je ‘ružičasto’ u poslovnom okruženju?

0

Oktobar je ružičasti mjesec – mjesec borbe protiv raka dojke. Zašto je važna ova borba i šta nam može biti oružje u njoj?

Pripremila: Senka Čimpo, dipl. psihologinja, geštalt i integrativna dječja i adolescentna psihoterapeutkinja

Brojke su neumitne i zastrašujuće: rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena, a značajan procenat oboljelih je mlađe životne dobi. Oko polovina oboljelih nažalost izgubi borbu sa bolešću. Oružje na prvoj liniji borbe je svakako prevencija! I zato nikad dovoljno ružičastih vrpci, oktobara, kampanja, podrške…

Okosnica preventivnog djelovanja jesu zdrave životne navike i generalno smanjenje stresa. Zvuči nemoguće pa će nerijetko obeshrabriti mnoge da čak ni ne pokušavaju. I zaista, danas je nemoguće zamisliti i realizirati ijedno poslovno ili bilo koje životno okruženje bez stresa. Pitanje je što sa stresom činimo i šta sve možemo učiniti da se svakodnevni i dugoročni stres smanji što je više moguće.

Senka Čimpo, dipl. psihologinja, geštalt i integrativna dječja i adolescentna psihoterapeutkinja

Senka Čimpo, dipl. psihologinja, geštalt i integrativna dječja i adolescentna psihoterapeutkinja

Kad je u pitanju suočavanje sa samom bolešću, na raspolaganju su unutarnji i vanjski sistem podrške i oni se uveliko razlikuju od osobe do osobe. Unutarnji sistem podrške obuhvata osobine ličnosti, uvjerenja i stavove, odnosno sve ono što osoba nosi unutar sebe. Vanjski sistem podrške obuhvata sve ono izvana, iz neposredne i šire okoline osobe. To su krug porodice i prijatelja, sistem (u ovom slučaju najprije zdravstveni!), dostignuća, znanja i dostupne informacije, tehnička podrška, različite životne uloge – između ostalih ona poslovna, zatim hobiji i različite aktivnosti, podrška osoba koje imaju ista ili slična iskustva ili bilo šta drugo što je dostupno a pruža osjećaj podrške.

U razmišljanju kako kao neko iz okoline osobe koja se suočava sa ovom bolešću možemo biti dio podrške najznačajnije je poznavanje te osobe, odnosno uvažavanje onoga što joj treba kao podrška. Tako će nekima značiti mogućnost da i dalje funkcioniraju u svojim uobičajenim ulogama i aktivnostima i iskuse da život sa bolešću ne staje, za neke će to biti funkcionalna podrška u brizi o djeci i domaćinstvu, za druge opet pružanje mnoštva informacija u vezi sa onim što prolaze i bivanje u kontaktu sa osobama koje su prošle isto ili slično iskustvo. Spisak je neiscrpan i zahtijeva razumijevanje, dostupnost, osluškivanje.

Sa aspekta okruženja koje nastoji biti podržavajuće važno je imati na umu stresnost suočavanja sa ovom bolešću, te anksioznost u vezi sa samim pregledima i njenu rastuću vrijednost usljed čekanja, ponovljenih pregleda i loših rezultata, te kontrolnih pregleda nakon suočavanja sa bolešću. Liječenje raka dojke nerijetko obuhvata zahvate koji podrazumijevaju promjenu fizičkog izgleda, ali i cjelokupnog tjelesnog funkcionisanja i tako značajno utiču na mijenjanje slike o sebi. Značajna su i saznanja o post-traumatskom stresnom poremećaju koji u određenom broju slučajeva uslijedi, čak prilično dugo nakon suočavanja sa samom bolešću.

Šta može (i treba!) biti podržavajuće u poslovnom okruženju?

Bilo koje pojedinačno poslovno okruženje može biti snažan pokretač i podržavajući faktor u preventivnim aktivnostima u borbi sa ovom ozbiljnom i učestalom bolešću u ženskoj populaciji. Obzirom da za cilj imaju sveobuhvatnost, preventivne aktivnosti svakako omogućavaju cijeli niz ustaljenih i zajedničkih aktivnosti. Tako se tu mogu naći redovni preventivni pregledi, kampanje, te omogućavanje i prakticiranje zdravih životnih stilova u samom kolektivu.

Kad je u pitanju suočavanje sa bolešću, svi prethodno navedeni aspekti podrške svakako mogu biti dijelom podrške unutar poslovnog okruženja. To su, između ostalog, otvorenost za prilagođavanje, konkretne promjene samog okruženja, radnog vremena, ispunjavanje potreba za novim ili drugačijim životnim navikama – onim koje omogućavaju neophodne pauze, kraća ili duža odsustva, priliku za zdravim načinom života. Ukratko, najvažnije je obezbijediti da poslovno okruženje ne bude još jedan dodatni front borbe nego upravo suprotno – onaj koji je podržavajući za najvažnije a to je život!

Komentari
Podijeli

Comments are closed.