SCENA MESS: Održana premijera predstave “Huptsache sie schiessen nicht (Samo da ne pucaju)”

0

Premijerno izvođenje predstave “Samo da je pucaju” reditelja Moritza Sauera, a koja je autorski projekat Vernese Berbo i Moritza Sauera, održano je sinoć na maloj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici. U ovoj predstavi uloge ostvaruju: Vernesa Berbo i Susanne Meyer. Predstava se bavi suočavanjem sa prošlošću i propitivanjem mogućnosti da se oprosti ali i borbe da se nikada ne zaboravi ono što se dogodilo 90-ih u Bosni, za vrijeme rata.

Predstava je nastala kao koprodukcijska saradnja Internacionalnog teatarskog festivala – Scena MESS, Maxim Gorki teatra iz Berlina te Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

“Inicijativa za ovaj projekat se dogodila kad sam kod kuće otkrila pismo Arkanovog sina ocu, i shvatila da on nije svjestan šta je njegov otac radio. Tada sam se zapitala sta se može uraditi da se priđe familijama počinilaca, ipak, bilo je nemoguće uspostaviti takvu vrstu kontakta. Mnogi počinioci žive u našoj blizini i pretvaraju se da se zločini nisu dogodili. Baš zbog toga sam odlučila da je bitno baviti se ovom temom”, kazala je autorica projekta i glumica, Vernesa Berbo.

“Za mene je ovaj projekat jako važan jer sam ja rođen 1992. kada se sve to događalo, a tek sa 2012. saznao da je u Bosni bio rat. 2014. godine sam prvi put bio u Sarajevu i kroz saradnju sa Vernesom se zainteresovao za ovu zemlju. Ovdje sam čuo i saznao najpotresnije i najzanimljivije priče i zbog toga sam želio napraviti komad o predstavu iz Bosne. Dok smo pripremali ovaj projekat, susretali smo se sa ljudima koji su nam rekli da ovde ljudi više ne žele slušati o ratu i ja to razumije, ali kad stvari posmatram iz njemačke perspective, kao naroda počinitelja, znam da je bitno da se o tome priča i da se ponavlja, inače će se historija ponoviti”, istakao je reditelj Moritz Sauer.

Reprizno igranje predstave održat će se večeras u 19.30 na maloj sceni, u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, te sutra, 5. maja, u Kamernom teatru 55 u Sarajevu. Karte se mogu kupiti na blagajni Kamernog teatra, te rezervisati na broj telefona: 033/550-476 .

Komentari
Podijeli

Comments are closed.