Savjeti za one koji imaju problem sa zanokticama

0

Zanoktice muče i muškarce i žene, bez obzira na njihovu dob i zanimanje. Ipak, kod osoba koje više vremena provode s rukama u vodi ili na hladnome, kao i ostatak ruku, i zanoktice postaju veliki problem.

Zanoktica je upalni proces na korijenu nokta. Nastaju zato što nokat raste mnogo brže nego kožica oko nokta zbog čega dolazi do razvlačenja i pucanja. One također nastaju i kod osoba s genetskom predispozicijom. Otkidanje i griženje noktiju može dovesti do infekcije ili iritacije, a trganjem zanoktica potenciramo njihovo stvaranje

Posebno napominje kako se zanoktice pojavljuju i kod osoba sa slabim imunitetom, kod kojih uvijek dolazi do upale, ali i gnojenja zanoktice. Kod ovakvih je osoba, najvažnije najprije krenuti s jačanjem imuniteta, a sljedeći korak vrijedi za sve koji vole grickati nokte i zanoktice – prestanite što prije to raditi.

To je vrlo loša navika kojom samo pogoršavamo stanje. Postoji velika opasnost od ulaska bakterija, te nastanka infekcija i iritacija. Osim toga, ako samostalno ne možete održavati nokte i kožu oko zanoktica urednima, redovni odlasci na manikuru će pomoći održati nokte urednima, a zanoktice pod kontrolom.

Postoje različite tekućine i ulja koja pomažu da se zanoktice primire, ali ne garantuju njihovo potpuno uklanjanje. Nažalost, ne postoji trajno rješenje kako bi one prestale nastajati. Svakako moramo jačati imunitet, a kupka od maslinovog ulja može biti prirodna pomoć.

Šta napraviti kako biste prestali gristi zanoktice?

Shvatite da je ovo vrlo loša navika zbog koje vaše ruke izgledaju ne tako privlačno. Nemojte čupkati zanoktice. Umjesto toga, pronađite nešto drugo što biste mogli držati u rukama ili nosite odjeću s džepovima kako biste ruke mogli držati tu. Mažite ruke više puta dnevno kako biste omekšali kožu ruku. Prije spavanja, namažite ruke kremom za ruke ili losionom i zamotajte prste u tanku pamučnu tkaninu.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.