Sarajevo: Odavanje počasti poginulim humanistima i aktivistima Crvenog križa

0

Crveni križ Kantona Sarajevo i ove godine obilježio je datum stradanja Frederika Morisa (Frederic Maurice) delegata Međunarodnog komiteta Crvenog križa, koji je na višegradskoj kapiji na Vratniku poginuo prije 27. godina u pratnji konvoja lijekova za građane opkoljenog Sarajeva, vršeći svoju humanitarnu misiju.

“Svake godine, prisjećamo se, ne samo njega, nego i svih radnika i volontera Crvenog križa koji su takođe dali svoje živote.” – navode iz CKKS, te dodaju kako to samo pokazuje i potvrđuje opredijeljenost Pokreta Crvenog krsta/križa i polumjeseca da radi u skladu sa svojim osnovnim principima koji su usvojeni prije više od 50 godina i ostaju fundament našeg humanitarnog rada.

Odavanju počasti i polaganju cvijeća na spomen obilježje poginulim humanistima i aktivistima Crvenog križa prisustvovale su delegacije sastavljene od predstavnika: Međunarodnog komiteta Crvenog križa (ICRC), Crvenog križa Federacije BiH, Crvenog križa Kantona Sarajevo, Crvenog križa općina Stari Grad, OOCK Novo Sarajevo, Kantonalne uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i Općine Stari Grad. Odavanju počasti prisustvovali su i pripadnici slovačkog LOT tima Novo Sarajevo.

Nakon polaganja cvijeća minutom šutnje odata je počast poginulim humanistima i ativistima Crvenog križa.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.