Samsung prikazuje budućnost povezanog života na CES-u 2019. godine

0

Ističući napredak u istraživanju umjetne inteligencije (AI), internet stvari (IoT) i 5G mreže, osim proizvoda i tehnologija sljedeće generacije, Samsung prikazuje kako potrošači mogu živjeti u povezanom životu.

Kompanija Samsung Electronics najavila je danas kako će investicije i vodstvo kompanije u AI, IoT i 5G tehnologijama poslužiti kao temeljni elementi za njegovu viziju povezanog života. Kompanija je također predstavila svoje buduće robotske Al platforme, koje se mogu koristiti za upravljanje svakodnevnim aktivnostima, kao što je pomaganje starijoj populaciji stanovništva da samostalno upravljaju svojim zdravstvenim rutinama.

„Godine 2019. kompanija Samsung Electronics obilježava 50. godišnjicu, a za ovih pet decenija ostali smo posvećeni donošenju značajnih inovacija potrošačima“, rekao je HS Kim, predsjednik i izvršni direktor Odjela za potrošačku elektroniku kompanije Samsung Electronics. “Ove godine vodimo stvari na viši nivo i koristimo našu vodeću industriju kako bismo viziju povezanog življenja učini stvarnom.”

Ubrzavanje inteligencije sa IoT, 5G i AI

Filozofija povezanog života kompanije Samsung je inteligencija stvari – loT, 5G i AI koji zajedno rade na svim uređajima kako bi stvorili besprijekorna iskustva. Na današnjoj konferenciji za novinare CES-a u Las Vegasu, kompanija je objasnila kako njen rad u tim osnovnim tehnologijama omogućuje inovacije u cijelom portfoliju proizvoda.

Od ujedinjavanja aplikacije SmartThings i uvođenja SmartThings Cloud-a, SmartThings ekosistem je značajno porastao. Broj registrovanih korisnika SmartThings-a je porastao za 220%, a instalacija aplikacija povećana je za 61%. Broj partnera koji su učestvovali u ovom ekosistemu također je porastao za 44%. Danas, korisnici mogu uživati u SmartThings iskustvima na uređajima vrhunskih svjetskih brendova kao što su Amazon, Google, Bose, Sylvania i Plume.

Samsung je iskoristio svoje telekomunikacijsko vodstvo kako bi napravio velike korake u povezivanju 5G mreže svojim potrošačima. Samsung je nosilac patenta broj jedan sa ETSI-jem[1][1], koji je od novembra 2018. godine registrovao više od 2.000 5G važnih patenata za komercijalnu 5G opremu. Kompanija pokreće komercijalizaciju kućnih i mobilnih 5G mreža sa glavnim američkim nosiocima i sva tri mobilna operatera u Koreji, uz dodatne probe u Evropi i Aziji. Samsung je također posvećen stavljanju snage 5G-a u ruke potrošača, sa pametnim telefonom od 5 GB koji dolazi u prvoj polovini 2019. godine.

U Samsungu smatraju da je AI najkorisniji kada  korisnicima pomaže pojednostaviti složeni svijet. U tu svrhu kompanija je osnovala sedam globalnih AI centara i usvaja jedinstvene tehnologije u svoje proizvode i usluge. Kako bi se osiguralo da Samsung radi s najboljima na tom području, Samsung NEXT i Samsung Centar za strategiju i inovacije (SSIC) uložili su u više od 20 start-up AI-a u posljednjih pet godina.

Proširuje se Bixby, Samsungova inteligentna platforma

Bixby je počeo kao pametniji način za korištenje vašeg Galaxy telefona. Danas se razvija i postaje skalabilna, otvorena AI platforma koja će podržavati sve više i više uređaja. Kompanija je najavila da će Bixby inteligencija biti unesena u svoje 2019 QLED i Premium televizore i pametne uređaje kao što su frižideri, perilice, kao i klima uređaji, mobilni uređaji, AI zvučnici i još mnogo toga. Štaviše, Bixby se širi na nove platforme kao što su Digital Cockpit i robotika.

Uber, Ticketmaster i drugi koriste Bixby kako bi svoje usluge učinili inteligentnijima. Danas je Samsung objavio da se iHeartRadio pridružio kao novi partner. Kako se više partnera, kao što je Google, pridružuje ekosistemu, Bixby će nastaviti rasti.

Samsung je također najavio svoju osnovnu filozofiju Al umjetne inteligencije: pravednost, odgovornost i transparentnost. Kako napreduje AI tehnologija, Samsung je posvećen osiguravanju zaštite korisničkih informacija i privatnosti, što je glavni prioritet.

Ključne promjene koje Samsung donosi u 2019. godini

Samsung je također predstavio i niz inovacija koje pojednostavljuju svakodnevne zadatke, a za svakog korisnika nudi što više personalizovano i jedinstveno iskustvo, na način koji samo Samsung može.

Nova vizija zabave – Samsungov najpametniji i najsnažniji televizor do sad

Samsung je predstavio svoj najveći 98-inčni QLED 8K, dodajući ga svojoj liniji 2019 koja ima 65”, 75”, 82 ”i 85” modele. Ugrađena sa čipom Quantum Processor 8K, linija 2019 8K pruža najbolju QLED kvalitetu slike, dizajn i pametne funkcije u najvećim veličinama do sada, u zapanjujućoj rezoluciji od 8K. Bez obzira da li gledate sadržaj putem usluge streaming, set-top boxa, HDMI-a, USB-a, Samsungova tehnologija temeljena na AI-u može prepoznati i nadograditi bilo koji sadržaj, bez obzira na izvornu rezoluciju, na gotovo izvornu 8K kvalitetu. Ovo je Samsungov najpametniji i najmoćniji televizor.

Tokom 2019. godine, Samsung Smart televizori će ponuditi više načina za traženje sadržaja i veću kompatibilnost sa povezanim uređajima nego ikada prije. Uz poboljšani AI algoritam koji koristi korisničke pretplatničke usluge, omiljeni sadržaj i navike gledanja televizije, funkcija Universal Guide olakšava korisnicima da pronađu savršenu emisiju koju će gledati. Korisnici također imaju više mogućnosti da brzo i lako pronađu i kontrolišu svoj omiljeni sadržaj koristeći svoj glas uz novi Bixby i AI Remote, ali i još više načina da kontrolišu svoje Samsung televizore kroz Amazon Echo i Google Home.

Kako bi korisnicima Samsung Smart TV-a pružio više mogućnosti za zabavu, funkcionalnost i otvorenost platforme, Samsung će ovog proljeća ponuditi aplikacije iTunes Movies i TV Shows i Apple AirPlay 2 podršku za  Samsung Smart TV 2019 modele. Podrška za Samsung Smart TV 2018 će biti dostupna putem ažuriranja firmver-a. Prve u industriji, iTunes Movies i TV Shows aplikacije debitovat će samo na Samsung Smart TV-u u više od 100 zemalja. Podrška za AirPlay 2 bit će dostupna na Samsung Smart TV-ima u 190 zemalja širom svijeta.

Family Hub frižider:

Family Hub 2019 frižider inteligentniji je nego ikada prije. Novi Family Board nudi potpuno redizajnirano iskustvo ekrana, omogućujući članovima porodice da komuniciraju i dijele uspomene u kreativnom prostoru na prednjoj strani frižidera. Dobitnik Nagrade za inovaciju na CES 2019, Family Hub 2019 sa funkcijom Bixby omogućava korisnicima interakciju kako bi dobili odgovore na komplikovana pitanja, unaprijed postavili pećnicu, potražili recepte, pa čak i nazvali Uber. Osim toga, Bixby vizuelno prikazuje informacije na ekranu za bogatiji doživljaj, te prikazuje i niz informacija. Ove nove funckije će također biti dostupne putem automatskog ažuriranja za većinu ranijih Family Hub modela.

Nova veš mašina sa prednjim punjenjem, također dobitnica nagrade CES za najbolje inovacije 2019. godine, može završiti sa punim opterećenjem za samo 30 minuta uz funkciju SuperSpeed[2][2]. S Bixbyjem, korisnici također mogu kontrolisati svoje pametne funkcije kao što su dobijanje preporuka za najbolji ciklus pranja, zakazivanje ciklusa koji treba da završi u željeno vrijeme korisnika, automatsko povezivanje ciklusa sušenja kada pranje završi ili praćenje korištenja kako bi učinkovito upravljali uređajima za pranje odjeće.

Produktivnost i fleksibilnost

Samsung je otkrio niz novih, inovativnih proizvoda koji kombinuju produktivnost i fleksibilnost kako bi pomogli potrošačima da lakše urade stvari. Redizajnirani Notebook 9 Pro, pomoći će korisnicima da ostvare svoj stvarni kreativni potencijal, dok je Notebook Odyssey, koji  pokreće novi vrhunski NVIDIA® GeForce RTX ™ 20 GPU, spreman i za posao i za igru. Samsung Space Monitor koristi svoj elegantan dizajn i funkcionalnost kako bi omogućio korisnicima da se fokusiraju na ono što je na ekranu, a ne na ono što se nalazi oko njega. Njegovo jedinstveno ugrađeno rješenje za uštedu prostora, minimalistički, potpuno integrisani stezni držač koji se hvata za sto i pomjera naprijed i nazad da bi oslobodio prostor za optimalnu produktivnost korisnika. Osim estetike, Samsungov Space Monitor je i monitor visokih performansi sa bogatim funkcijama. 27-inčni model nudi QHD rezoluciju za nevjerovatno detaljne, oštre slike, dok 32-inčni model prikazuje sadržaj u 4K UHD-u.

Inovacije u automobilskoj industriji

Samsung je također predstavio svoj najnoviji razvoj sa kompanijom HARMAN, prikazujući svoje inovacije u automobilskoj tehnologiji. Digital Cockpit 2019 nudi poboljšano iskustvo povezanog automobila usmjereno na povezivanje, personalizaciju i sigurnost.

Zahvaljujući integraciji Bixby, vozači uz pomoć daljinskog upravljača mogu provjeriti koliko plina imaju prije odlaska na dugo putovanje ili prije odlaska podesiti temperaturu automobila za taj dan. Koristeći ugrađene kamere, novi Digital Cockpit prepoznaje specifične vozače te u skladu s tim prilagođava postavke ekrana, visinu sjedala, osvjetljenje i omiljene popise pjesama. Putnici mogu čak da uživaju u personalizovanim ekranima na zadnjim sjedištima i da se povežu sa Samsung DeX-om u vozilu kako bi mogli u pokretu obavljati posao. Digital Cockpit 2019 također pruža sigurnije iskustvo vožnje zahvaljujući Cellular-V2X tehnologiji koja uključuje Samsungovu stručnost u mobilnim mrežnim rješenjima s automobilskim tehnologijama. Uz Samsung C-V2X, automobili će moći primati i analizirati informacije koje će iskustvo vožnje učiniti sigurnijim i ugodnijim.

Rješenja uređaja

Kako bi se omogućile sutrašnje AI tehnologije, Samsung je naglasio da se današnja AI infrastruktura mora dodatno razvijati. Iz tog razloga, kompanija radi na pokretanju sveobuhvatnog portfolijskog rješenja koja će oblikovati budućnost inteligentnih uređaja.

Samsungova mobilna memorija i AI procesori, uključujući nedavno najavljenu Exynos Auto liniju, omogućit će bržu i učinkovitiju obradu na uređaju. Istovremeno, njegova napredna memorijska rješenja zadovoljit će rigorozne zahtjeve sutrašnjih podatkovnih centara i preduzeća dok traže složenije AI zadatke.

Platforme za robotiku za budućnost umjetne inteligencije

Samsung je zavirio u budućnost povezanog života demonstrirajući svoje najnovije razvoje u robotičkim platformama, uključujući Samsung Bot Care, Samsung Bot Air, Samsung Bot Retail i Samsung GEMS. Samsung je održao prvu javnu demonstraciju Samsung Bot Care, koja pomaže potrošačima da upravljaju svojim svakodnevnim zdravstvenim rutinama. Sa svojim napretkom u umjetnoj inteligenciji i robotici, kompanija koristi svoja najbolja sredstva kako bi pozitivno uticala na društvo i oblikovala bolji svijet.

Za više informacija, uključujući fotografije i video zapise, posjetite news.samsung.com .

[1][1] Evropski Institut za telekomunikacijske standarde

[2][2] Zasnovano na korištenju SuperSpeed na normalnom ciklusu sa 8 lb opterećenjem

Komentari
Podijeli

Comments are closed.