Samojed – pas koji se uvijek smije

0

Samojed je pas elegenatnog izgleda, prepoznatljiv po bijeloj boji i nasmijanom licu iza kojeg se skriva nepokoreni duh koji ako mu se dozvoli voli samostalno odlučivati

Mužjak je dug 57 cm (a težak od 20 do 32,5 kg), a ženka 53 cm (doseže težinu od 17 do 25 kg); odstupanja od 3 cm su dopuštena.

Vanjska dlaka mu je gruba i strši, dok je poddlaka gusta i mekana; boja je bijela, kremasta ili bijela s oznakama boje biskvita.

Druga obilježja su mu široka glava, bademaste oči, dugački, bogato odlakani rep koji nosi preko leđa i debele uši – polukružne na vrhu i ne previše velike.

Prosječan životni vijek samojeda je od 12 do 16 godina.

Odgoj je dug proces i treba ga započeti što ranije. Vježbe moraju biti pune promjena jer iste naredbe dovode do izražavanja njegove tvrdoglavosti. U ranoj mladosti ga treba naučiti na mačke i druge domaće životinje. Prema drugim psima znaju biti povremeno dominantni.Iz tog razloga je važna socijalizacija s ostalim životinjama.

Samojed je izvanredna pasmina psa koja će kod svakoga čovjeka izmamiti osmijeh. Vrlo je druželjubiva i društvena. Povezana je s ljudima. Greška je staviti ovu pasminu na lanac i stalno držati u dvorištu.

 

Komentari
Podijeli

Comments are closed.