SaMED 2019: 4. Međunarodni kongres studenata medicine

0

U Sarajevu se održava četvrti internacionalni skup studenata medicine “SaMED 2019” na kojem studenti biomedicinskih nauka predstavljaju svoje najznačajnije naučno-istraživačke radove, te imaju priliku slušati predavanja eminentnih svjetskih stručnjaka iz oblasti medicine.

Ove godine na kongresu učestvuje oko 400 učesnika iz 34 različite zemlje.

Posebno mjesto na ovogodišnjem SaMED-u našlša je i problematika odlaska mladih ljekara iz BiH. Studenti imaju mogućnost učestvovati u izgradnji idejnih i strateških rješenja ovog problema kroz panel diskusiji “Brain Drain: A Non Zero Sum Game”.

“Smatramo da je veoma važno omogućiti studentima priliku za kontakt sa širom naučnom zajednicom, jer se upravo taj način pokazao kao najiscrpniji metod izgradnje jedne akademske karijere. Na taj način želimo približiti akademsku zajednicu Evrope našim mladim ljekarima, a ne stvarati im uslove za bespovratni odlazak”, izjavio je Emir Sokolović, predsjednik Organizacionog odbora koji je s ostatkom tima radio na pripremi kongresa više od godinu dana.

On je istakao da je tematika ovogodišnjeg kongresa veoma ozbiljna, a pored plenarnih sesija koje su fokusirane na odlazak mladih ljekara iz naše zemlje, jedna od najvažnijih sesija kongresa je posvećena razgovoru o kreiranju registra malignih oboljenja u BiH.

“Raduje me što naši studenti prate svjetske trendove u medicini i promoviraju nauku, profesiju i naš fakultet kroz razmjenu znanja koja već imaju, ali i donoseći nove informacije i ideje za poboljšanja znanja, nauke i prakse. To sve nas, njihove učitelje, čini jako ponosnim. Na ovaj način uspjeli su okupiti brojne učesnike iz BiH i inostranstva jer ovaj kongres je već prepoznat po novim znanjima, širenju vidika, razmjeni naučnih saznanja i novim prijateljskim i kolegijalnim poznanstvima. Uprava Medicinskog fakulteta daje punu podršku studentskim naučno-istraživačkim aktivnostima i ponosni smo što su naši studenti uspjeli izgraditi jedan prepoznatljiv kongres koji Sarajevo stavlja na mapu studentskih naučnih događanja i na najbolji način promovira našu nauku, grad i državu”, istakla je prof. dr. Semra Čavaljuga.

Učesnici tokom održavanja kongresa imaju priliku usavršiti svoja znanja i kliničke vještine iz oblasti medicine kroz osam interaktivnih radionica čiji voditeljii i predavači su profesori s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.