SAD: Priča o Ivani Ninković koja je postala jedna od najboljih mladih inženjera

0

Bila je najbolja plivačica BiH i učesnica Olimpijade u Londonu sa 16 godina, ali je sve sportske uspjehe nadmašila titulom najboljeg studenta na prestižnom univerzitetu u SAD.

Trebinjka Ivana Ninković ima samo 23 godine, a već živi svoj američki san, za koji se izborila upornim radom na dva kolosijeka: sportskom i akademskom.

Zahvaljujući medaljama u plivanju, jedna od najmlađih olimpijki dobila je punu sportsku stipendiju na univerzitetu „Arizona State University“ u Feniksu i iskoristila je maksimalno.

– S obzirom na to da je ASU jedan od najboljih univerziteta u SAD, za školovanje je potrebno izdvojiti jako mnogo novca, sumu koja je za naše uslove nedostižna – kaže ova devojka sa odlučnim stavom sportiste, ali i nenametljivim osmjehom i držanjem dame.

Novca nije imala, ali su joj brojne medalje sa sportskih takmičenja omogućile da studira na ASU. Mada se to od sportista obično ne očekuje, ona je stiudije završila kao student generacije i to na smijeru softverski inženjering.

Čim je preuzela diplomu dobila je posao, koji je za mnoge Amerikance nedosanjani san. Već nekoliko mjeseci Ivana živi u Hjustonu, gde radi u naftnoj kompaniji kao inženjer na održavanju sistema. Ni danas se ne odriče treninga i postavila je sebi još jedan cilj: da ponovo nastupi na Olimpijadi.

Ivanin put do ovakvog uspjeha, kao što to biva, nije bio nimalo lak i tražio je punu predanost onom što se radi. Godinama je njen radni dan trajao od pet ujutru do kasne večeri, kako bi postigla ono što većina studenata sa sportskom stipendijom ni ne pokušava: da bude najbolja na jednom od najtežih smjerova, jednog od najprestižnijih svjetskih univerziteta.

– I sam moj izbor da studiram na studijskom programu koji spaja inženjerstvo i menadžment bio je neobičan za sportistu, jer je to školovanje zahtjeva mnogo truda, odricanja i vremena, a istovremeno moraš biti i uspješan u sportu kojim se baviš – kaže Ivana

Ivana je ispunila taj preteški zadatak i isplatilo se. Mlada plivačica reprezentacije BiH, te plivačkih klubova „Leotar“ iz Trebinja i „Olymp“ iz Banjaluke, u maju 2018. godine je, uz brojne sportske medalje, osvojila i onu najznačajniju – nagradu za studenta generacije, te medalju za vrhunske rezultate u školovanju.

– Najbolji student svih smjerova su bili pozvani na svečanu večeru, gdje su nam dodeljene medalje za akademski uspjeh. To mi je jedna od najdražih medalja, iako nije sportska. Nas 18 smo bili počastvovani da sjedimo sa dekanom, najboljim doktorima nauka, najboljim magistrima i glavnim sponzorom, na bini gdje su se dodeljivale diplome – priča Ivana.

O njenom diplomiranju izvještavala je i američka televizija ABC, s obzirom na to da je među više od 3.000 studenata koji su u maju diplomirali inženjerstvo u SAD, ona bila jedini sportista. Visoke ocjene, rad na brojnim naučnim projektima, ali i upornost kakvom se diče samo najuspješniji sportisti, garantovali su joj i ponudu za posao u struci koja je stigla vrlo brzo nakon diplome.

Danas, kada radi dobro plaćen posao u vrhunskim uslovima, prisjeća se kako se izborila za takav status.

Na školovanje u SAD otišla zahvaljujući sportskoj stipendiji, što je značilo da je morala biti odlična u plivanju i u studijama.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.