Ridvan Dizdarević- Sa 14 godina niže značajne sportske rezultate

0

Da Bosna i Hercegovina ima mnogo talentovanih mladih ljudi dokaz je i 14-to godišnji Ridvan Dizdarević iz Sarajeva.

Ridvan pohađa osnovnu školu Alija Nametak, a pored redovne nastave niže uspjehe u oblasti sporta. Upravo na tu temu razgovarali smo sa Ridvanom.

ZdraviPortal: Čime se Ridvan bavi u slobodno vrijeme?

– 7 godina sam trenirao fudbal, a od prije 5 mjeseci počeo sam trenirati i Brazilsku jiu jitsu (BJJ) a u skorije vrijeme i praktikujem i redovan odlazak u gym. Klub u kojem treniram zove se BJJ Akademija Activ Redžović team.

ZdraviPortal: Koji je motiv bio da se krene sa ovim sportom?

– Na početku je to bila dodatna aktivnost pored redovnih treninga fudbala ali je vrlo brzo postao primarni sport kojim sam se želio baviti dalje. Nedavno sam napustio fudbal i posvetio se samo brazilskoj jiu jitsi. 

Lično smatram da je pojedinačni sport zahtjevniji i kompleksniji od timskog, pogotovu kada govorimo o svijetu borilačkog sporta. Moja motivacija je napredovati tjelesno i duhovno probijati granice uma i biti od koristi svojoj zajednici. Savladati svoj ego.

ZdraviPortal: Na kojim je takmičenjima si učestvovao do sada?

– Sarajevo East European BJJ Championchip koji se održao 10. Marta je bilo prvo takmičenje na koje sam izašao nakon samo 2 mjeseca treniranja i osvojio sam bronzu.
9. Juna sam bio na Turniru Brazilske Jiu Jitse održanom u Tuzli.

ZdraviPortal: Koliko vremena i truda treba da bi se uspjelo?

– Što se tiče samog vremena to se ne može tačno odrediti. Čovjek uči dok je živ. Jiu jitsu je nauka za sebe i shodno tome ona nema životni vijek. To je jednostavno predmet koji se uči, proučava, izučava cijeli život. Na nama je da radimo na sebi i da svaki dan prihvatimo nešto novo i naučimo nešto novo što nudi jiu jitsa kao kompleksna vještina. Koliko se čovjek trudi toliko će i napredovati ništa manje ništa više.

ZdraviPortal: Koje je takmičenje posljednje na kojem si učestvovao i kakvi su utisci?

– Zadnje takmičenje na kojem sam učestvovao, bilo je 09.06.2018. godine –  Turnir Brazilske Jiu Jitse održanom u Tuzli (Pannonia Brazilian Jiu Jitsu Open 2018).
Na turniru je u zvaničnom dijelu nastupalo 105 takmičara iz 7 zemalja, a to su BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Irska, Švedska i Rusija. Imao sam 3 borbe. Prva sa protivnikom iz Srbije kojeg sam pobijedio sa rezultatom 16:0, drugu borbu sam okončao sa rezultatom 6:0 i u finalu sam pobijedio sa rezultatom 3:0
Svaka borba je trajala 4 minute i iziskuje maksimalnu snagu izdržljivost i poznavanje tehnike, a između svake sam imao pauzu od samo 10 minuta.

ZdraviPortal: Kakvi su planovi za budućnost?

– Naši planovi za budućnost će se odvijati paralelno sa našim mogućnostima i naravno pripremama mi kao klub biramo takmičenja na koja idemo. Nikad ne idemo nespremni jer mi smo kao ekipa ozbiljni i ozbiljno i profesionalno pristupamo svakom takmičenju i pripremama. Na nama je da se spremamo i da redovno treniramo a takmičenja uvijek ima.

ZdraviPortal: Koju bi poruku poslao svojim vršnjacima?

– Ja za sebe smatram da sam skroman dječak (osoba) tako da ovo prvo govorim sebi pa onda svojim vršnjacima i drugovima. Svaka osoba u životu traži svoj put bilo to dobra ili zla ja smatram da sam izabrao dobar put i da ispravno njime koračam. Mlad sam da dijelim savjete ali svako ko misli da može ustrajati na mom putu sporta dobro je došao da korača zajedno sa mnom i mojom ekipom. Put je težak i bolan ali pun ljepote i samopouzdanja zato i ovim putem pozivam svoje vršnjake da nam se pridruže i da se ostave lošeg puta i krenu sa nama na naše zajedničko putovanje. To je moja poruka prvo sebi pa onda ostalima.

I za kraj razgovora Ridvan ističe kako mu najveća podrška porodica bez kojih nikada ne bi uvidio ljepotu sporta. “Oni su ti koji stoje iza mene i iza mojih postupaka, svaka riječ zahvale ide njima na kraju oni su moj glavi izvor finansiranja. Naravno tu je i moj klub Redzovic team bez kojih ne bi znao pravu vrijednost jiu jitse i hvala im na tome, što me grade prije svega kao čovjeka pa tek onda kao sportistu.” – dodaje Ridvan.

 

ZDRAVI PORTAL

Komentari
Podijeli

Comments are closed.