Redovnim uzimanjem D vitamina pojačavate učinke vježbanja

0

Vježbanje i pozitivan utjecaj tjelovježbe na zdravlje tijela i uma već je dobro poznato svima, a u posljednje vrijeme sve se više govori o tome kako povećati učinak vježbanja. Bilo da se radi o dodacima prehrani ili prirodnim namirnicama, stručnjaci tvrde da je izuzetno važno održavati odgovarajući nivo vitamina D.

Vitamin D poznat je kao vitamin sunca, prirodno se razvija u vašem tijelu kao odgovor na duže izlaganje suncu, a tokom hladnijih mjeseci vitamin D možete potražiti u masnim ribama, uključujući tunu, skušu i losos, u žumanjcima, žitaricama, mlijeku i siru. Osim toga, i neko zeleno bilje, kao što su špinat, kelj i kupusnjače, dobar su izvor vitamina D.

Isto tako, postoje i jednostavnije, ali manje sigurno rješenje. To su različiti dodaci prehrani koji sadrže vitamin D, ali ako ih uzimate, morate paziti na količinu da ne dođe do trovanja.

Nova istraživanja pokazala su da visoka razina vitamina D ima pozitivan utjecaj na tjelovježbu. Naime, istraživanje je otkrilo vezu između rnivoa vitamina D i ukupne kardiorespiratorne kondicije, drugim riječima saznali su koliko dobro vaše tijelo izvodi vježbe nakon konzumacije ovog vitamina.

Istraživači su ispitali gotovo 2000 osoba u dobi između 20 i 49 godina tokom 3 godine. Ispitanici su podijeljeni u četiri jednake grupe, na temelju njihovog nivoa vitamina D.

Rezultati su pokazali da je svaki porast nivoa vitamina D u krvi u 10 točaka bio povezan s dužim, snažnijim i efektivnijim vježbanjem.

Osim toga, vitamin D igra važnu ulogu u zdravlju srca i može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Drugim riječima, osobe koje imaju visok nivo vitamina D mogu živjeti duže i biti zdraviji.

Ako vas sve ovo potiče na konzumaciju vitamina D i odlučili ste se za najjednostavnije rješenje, uzimanje dodataka prehrani, morate biti izrazito oprezni. Previše vitamina D može dovesti do trovanja, a simptomi toksičnosti uključuju povraćanje, mučninu i slabost. Zato svakako brinite o tome da redovno podižete nivo vitamina D, ali prirodnim putem koji uključuje izlaganje suncu i konzumiranje hrane bogate tim vitaminom.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.