Razlike i uticaj puberteta kod djevojčica i dječaka

0

Pubertet je vjerovatno najizazovniji period kod naše djece. Poznato je da djeca danas sve ranije ulaze u ovo razdoblje,  a sve su izražajnije razlike u načinu kako ga proživljavaju djevojčice, a kako dječaci.

Pubertet kod djevojčica

Djevojčice u današnje vrijeme sve ranije ulaze u pubertet, puno ranije od dječaka – prosjek je oko 12. godine. Međutim nagli skok u povećanju visine i težine vidljiv je već u dobi od 10,5 godina. U prosjeku s 12,5 godina pojavljuje se prva menstruacija i razvoj spolnih karakteristika.

Djevojčicama rani ulazak u pubertet donosi niz problema – to što im se ranije razvijaju grudi i što izgledaju razvijenije od svojih vršnjakinja može prouzročiti potištenost, tjeskobu i poremećaje hranjenja. Tako su anoreksija i bulimija puno češće kod djevojčica nego kod dječaka. Djevojčice koje ranije dobiju menstruaciju sklonije su i debljini u odrasloj dobi. Osim toga, postižu i lošiji uspjeh u školi, problematičnije ponašanje, konzumiraju alkohol, duhan ili neka opojna sredstva. Pored svega toga, one izgledaju zrelije od vršnjakinja i zbog toga upadaju u probleme – ponekad doživljavaju odbijanje ili ogovaranje vršnjakinja, prilaze im stariji mladići i teško im se snaći u svemu tome. Ponekad se prerano upuštaju u seksualne aktivnosti, što može dovesti do neželjene trudnoće. Istraživanja pokazuju da češće zatrudne djevojke slabog samopouzdanja, niskog socioekonomskog statusa i lošijeg uspjeha u školi. Zato je iznimno važna psihološka podrška roditelja i okoline kako bi se djevojčice osjećale sigurnije. Jako su im bitni emocionalna bliskost i podrška, koju najčešće traže među prijateljicama.

I u vezama sa suprotnim spolom djevojčice traže bliskost i ljubav, dok su mladići više orijentirani na seksualne odnose. Svaki će roditelj svakodnevno doživljavati sveprisutnu ‘krizu identiteta’. Iako im može smetati ‘čudna’ glazba, soba oblijepljena posterima, opsjednutost popularnim osobama, beskrajno telefoniranje, slanje poruka ili sjedenje za kompjutorom i telefonom radi Facebooka i drugih socijalnih mreža, sve to moraju prihvatiti kao dio odrastanja.

Pubertet kod dječaka

Kod većine dječaka pubertet počinje oko 14. godine. U dobi od oko 12,5 godina javlja se nagli skok visine i težine, povećava se rad hipofize i lučenje spolnih hormona. Javlja se prva ejakulacija i početak razvoja sekundarnih spolnih obilježja: promjene glasa i pojava dlaka na licu.

U kraćem periodu, najčešće na početku puberteta, može se dogoditi da su u istom razredu djevojčice više od dječaka, ali to ne traje dugo i na kraju su dječaci ipak viši od djevojčica. Dječaci koji ranije uđu u pubertet imaju neke prednosti – vršnjaci ih više cijene. Međutim, i kod ranije razvijenih dječaka, isto kao i kod djevojčica, primijećeni su depresivni simptomi i više problematičnog ponašanja nego kod ostalih vršnjaka. Oni koji kasnije sazrijevaju imaju više problema za vrijeme odrastanja, ponekad ih vršnjaci zadirkuju, imaju nisko samopouzdanje, ali su zato poslije u životu, pokazala su neka istraživanja, tolerantniji i kreativniji, s boljim komunikacijskim vještinama. Baš kao i kod djevojčica, hormonske promjene kod dječaka dovode do niza psiholoških promjena. Javljaju se povećana uzbudljivost, osjetljivost, razdražljivost, nagle promjene raspoloženja, rastresenost, nervozno reagiranje, otpor, briga zbog izgleda, sklonost općem negativizmu, agresivnost te ponašanje koje zna potpuno izmaknuti kontroli. Česti su sukobi s nastavnicima, roditeljima, braćom i sestrama, ali i veća povezanost s vršnjacima.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.