Psorijaza- šta je i kako nastaje?

0

Psorijaza je veoma često, genetski uslovljeno, oboljenje kože u čijem formiranju učestvuju nepoznati i različiti provocirajući faktori – psihološka trauma, infekcija ili lijekovi.

Tip naslijeđa oboljenja nije u potpunosti razjašnjen, pretpostavlja se da osoba mora biti fenotipski predisponirana.

Oko 3% populacije boluje od psorijaze i koliko god postoje dobre terapije za ovo oboljenje pacijenti su najčešće nezadovoljni zbog izuzetnog estetskog uticaja oboljenja na njihov život.

Kada se psorijaza najčešće javlja?

Psorijaza se može prvi put pojaviti u bilo kojem dobu života, od dojenčeta do iza 60. godine. Dva najčešća pika su sa oko 30 godina i iza 50. godine života.

Muškarci i žene podjednako oboljevaju iako se kod žena oboljenje uglavnom ranije manifestuje. Naslijednost psorijaze je 35 do 90 % i vrlo je kompleksna a ukoliko jedan roditelj ima dijagnostifikovano oboljenje mogućnost da ga dijete naslijedi je 15%.

Koji su simptomi psorijaze i kako se manifestuje?

Psorijaza se može manifestovati sa svega nekoliko promijena veličine novčića, sa zadebljanom, crvenom kožom prekrivenom bijeličastim debelim ljuspicama. Najčešće na laktovima i koljenima, tj. spoljnim stranama ekstremiteta. Takođe, može biti praćena učestalim svrabom ali kod manjeg procenta oboljelih. Nasuprot ovom opisu kod nekih osoba se pojavljuju ploče na čitavim površinama tijela, lica, poglavine, nekada praćene sterilnim gnojanicama.

Psorijaza može čak zahvatiti površinu čitavog tijela (eritrodermija), kada je pacijent životno ugrožen. Radi se o imunološkom upalnom procesu kože, koji nije infektivan i ako ga nekada mogu isprovocirati bakterijska žarišta u organizmu. Kod 40% oboljelih mogu biti zahvaćeni i zglobovi.

Okidači su spoljni faktori, najčešće trauma bilo u smislu virusnog oboljenja, bakterijske infekcije (streptokokna upala grla), bilo emotivnog stresa. Za 2 do 6 sedmica dolazi do pojave prvih promijena koje odgovaraju psorijazi. Lijekovi, alkohol i cigarete provociraju pogoršanje toka bolesti. Morska voda i umjereno sunčanje imaju blagotvoran uticaj na ovo oboljenje. Ipak, izgorijeti na suncu često znači opsežne i nove promijene oboljenja.

Liječenje psorijaze

Terapijski pristup mora biti različit za svakog pacijenta u zavisnosti od oblika i rasprostranjenosti oboljenja. Kortikosteroidni kremovi, sa ili bez salicilne kiseline, najčešće su prva terapijska linija blage i lokalizovane psorijaze, posebno na pregibima ekstremiteta i genitalijama. Apliciranje lijeka pod običnom folijom značajno pojačava njegovo dejstvo.

U terapiji opsežnih oblika psorijaze i oblika psorijaze praćenih upalom zglobova koriste se lijekovi koji spadaju u grupu citostatika, ali koji se daju u tako malim dozama da imaju imonomodulatorno dejstvo – ne citostatsko. .

UVA i UVB zračenja su vrlo uspješna u tretmanu psorijaze, sa ili bez dodatka supstanci koje intenzivnije vezuju UV zrake – psoraleni. U ovom tipu terapije je iskorišteno povoljno dejstvo sunčevih zraka na osobe koje boluju od psorijaze. Morska voda sa mnoštvom minerala i sunčeva svijetlost (UV zračenje) rezultiraju povlačenjem blagih oblika psorijaze.

Ne treba izgubiti iz vida da svako oštećenje kože može dovesti do stvaranja novih promijena.

Iako postoji široka paleta načina liječenja psorijaze, gotovo 40% pacijenata je nezadovoljno, najčešće zbog nemogućnosti trajnog izliječenja bolesti, kao i neprekidnog korištenja terapije.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.