Psi zaista mogu da osjete neka od ovih raspoloženja

0

Većina vlasnika pasa vjeruje da njihovi ljubimci mogu da osjete u kakvom su oni raspoloženju, ali su naučnici sada demonstrirali da psi zaista mogu da prepoznaju emocije kod ljudi.

Kombinovanjem podataka iz različitih čula, psi formiraju apstraktne mentalne predstave pozitivnih i negativnih emocionalnih stanja kod ljudi.

Ovo su neke od njih:

Raspoloženje

Vaš pas može itekako osjetiti vaše raspoloženje. Tako će i on biti pod stresom, ako ste i vi to često ili postati nametljiv, ako osjeti da ste tužni. Također, brojni treneri primijetili su razliku u rezultatima pasa, ovisno o raspoloženju treneru.

Pažnja

Psi su vrlo inteligentne životinje i oni znaju tačno kada vi ne obraćate pažnju. Psi znaju da u određeno vrijeme naprave neki lukavi potez, jer znaju kad ne gledate, iako vi stojite tamo.

Bolest

Iako mnogi vlasnici mogu garantovati za svoje ljubimce da im služe kao odlična utjeha kada su bolesni, dokazano je i kako psi mogu namirisati stanice raka i to putem uzoraka krvi. Liječnici i znanstvenici tako se nadaju da će se u skoroj budućnosti moći oslanjati na pseći njuh za bolja testiranja raka.

Laž

Jedno japansko istraživanje otkrilo je kako su psi sposobni naučiti ne vjerovati ljudima koji lažu. Drugim riječima, psi mogu raspoznati kada su prevareni i naučiti da ne vjeruju osobi koja ih je prevarila.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.