Prvi simptomi i rani znakovi trudnoće

0

Simptome trudnoće naročito one rane nije uvijek lako prepoznati. Postoje određeni rani simptomi koji bi mogli uputiti na zaključak da se radi o trudnoći.

Klasična prezentacija trudnoće kod žena sa regularnim menstruacijskim ciklusom je izostanak mjesečnice, mučnina, povraćanje, opći umor, te napetost u dojkama.

Nema svaka trudnica iste simptome u trudnoći, pa čak niti iste simptome kao u prethodnoj trudnoći. Dakle, može se reći kako je svaka trudnoća specifična na svoj način.

Oskudno krvarenje i grčvi

Glavni rani znakovi trudnoće su oskudno krvarenje spotting i grčevi. Takvo krvarenje se još naziva implantacijsko krvarenje te se može pojaviti 6 do 12 dana nakon oplodnje. Grčevi nalikuju menstruacijskim grčevima pa žene često takvo krvarenje zamjene za početak redovne mjesečnice. Ali to krvarenje i grčevi su slabijeg karaktera.

Bijeli mliječni iscjedak iz rodnice

Bijeli mliječni iscjedak iz rodnice koji je posljedica epitelizacije stijenke rodnice je također pojačan. Taj iscjedak bez mirisa koji se nastavlja kroz trudnoću je bezopasan i ne zahtijeva liječenje.

Promjene u dojkama

Promjene u dojkama su još jedan znak rane trudnoće. Nakon oplodnje naglo raste količina ženskih hormona te upravo zbog tih hormonskih promjena dojke mogu postati tvrde, punije, nabreknute, a mogu biti osjetljive i na dodir. Područje oko bradavica može potamnjeti te često bude i vidljiv venski splet kroz kožu dojke.

Mučnine

Jutarnje mučnine su poznati simptom trudnoće, ali ipak nema svaka žena mučnine.  One se pojaviti u svako doba dana ili noći, a ponekad se javljaju najranije tri sedmice nakon začeća. Tačan uzrok mučnina nije poznat iako hormoni trudnoće igraju veliku ulogu. Trudnicama mogu smetati i različiti mirisi, koji im prije nisu smetali i sada izazvati povraćanje. Moguće je da mučnina, želja za određenom hranom i odbojnost prema nekoj hrani mogu potrajati kroz čitavu trudnoću. Većini se trudnica ovi simptomi smanjuju nakon 13. sedmice trudnoće.

Umor i pospanost

Normalno je na početku trudnoće osjećati se vrlo umornom, već nakon sedam dana od začeća. Najčešće je umor povezan s visokom razinom hormona progesterona, iako postoje i drugi uzroci umora kao niske razine šećera u krvi, nizak krvni pritisak, te nagli porast proizvodnje krvi.

Izostanak mjesečnice

Najprimjetniji znak rane trudnoće i onaj koji ponuka većinu žena da učine test na trudnoću jeste izostanak mjesečnice. Ali sve izostale ili odgođene mjesečnice nisu uzrokovane trudnoćom. Osim trudnoće postoje i drugi uzroci koji izazivaju izostanak mjesečnice. Varijacija tjelesne težine, hormonalni disbalans, umor ili stres te različite infekcije i uzimanje lijekova mogu izazvati kašnjenje mjesečnice.

Ostali rani znakovi trudnoće su:
  • Promjene raspoloženja
  • Glavobolja i bolovi u leđima
  • Vrtoglavice i nesvjestica
  • Učestalo mokrenje
  • Konstipacija ili zatvor
  • Porast bazalne tjelesne temperature

Nažalost, ovi znakovi i simptomi nisu jedinstveni samo za trudnoću. Neki od njih mogu indicirati da ste bolesni ili da će vam započeti mjesečnica. S druge strane, možete biti trudni, a da niste osjetili niti jedan od ovih znakova i simptoma.

Ukoliko vam je izostala mjesečnica ili ste primjetili neki od simptoma s prethodnog popisa, možete učiniti kućni test na trudnoću, pogotovo ukoliko ne pratite svoj menstruacijski ciklus ili je on nepravilan te se razlikuje iz mjeseca u mjesec.

Jedina sigurna potvrda trudnoće je test na trudnoću iz krvi, tj. određivanje beta-HCG iz seruma.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.