Promocija nove turističke prirodoslovne ture „Tragovima Erika Brandisa“

0

U OKVIRU DJELATNOSTI ZAVIČAJNOG MUZEJA TRAVNIK

Obzirom da u martu 2018. promocija nije održana zbog nepovoljnih meteroloških uslova, najavljen je novi termin turističke prirodoslovne ture „Tragovima Erika Brandisa“ za subotu 12.maj 2018. godine od 09,00 do 17,00 sati sa polaskom iz Zavičajnog muzeja Travnik.

Slijedeći botaničke staze kojima se kretao jezuitski pater Erik Brandis, dugogodišnji profesor biologije u Velikoj nadbiskupskoj gimnaziji u Travniku i pionir botaničkih istraživanja u BiH,  cilj ove ture je upoznavanje flore i faune na obroncima planine Vlašić, odnosno popularizacija prirodnog naslijeđa travničkog kraja.

Učesnicima ture želi se približiti svijet planinskog bilja ukazivanjem na njihova ljekovita i hranjiva svojstva te ih animirati da sami botaniziraju, fotografišu, prikupljaju biljke za vlastiti herbarijum, istražuju endemske vrste.

Voditelj ture:  Slobodan Ličanin Lika

Doajen ekologije, poznati prirodoznanac i foto-hroničar zasigurno je  najbolji poznavatelja biljnog i životinjskog svijeta planine Vlašić i travničkog kraja. Slijedeći Brandisove tragove, objašnjava i ukazuje na floru i faunu, priča o legendama i istorijskim znamenitostima…

Asistent voditelja ture: Enes Škrgo, muzejski kustos

Itinerer: Zavičajni muzej Travnik (514 m)

Prirodoslovna zbirka i dio zaostavštine Erika Brandisa

Nadbiskupijska gimnazija

Srednjovjekovna tvrđava Stari grad (560 m)

BBukovica (1020 m)

Konjska (1353 m)

Pauza za ručak kod Planinarskog doma, povratak u grad istim putem.

 

Komentari
Podijeli

Comments are closed.