Promijenite navike i sačuvajte vodu, okoliš i smanjite račune

0

Racionalnom potrošnjom vode možete uštediti na računima za komunalne usluge, ali još važnije, pomoći u sprečavanju zagađenja vode u obližnjim rijekama i jezerima u koje se slijevaju komunalne otpadne vode.

Ako se priviknete i naučite kako štediti vodu, to će smanjiti vaše račune ali i oštećenje tla koje se događa uslijed isticanja septičke jame. Sistemi kanalizacije također mogu postati preopterećeni vodom što znači da manja količina vode koja protiče kroz sistem će manje onečistiti okolne rijeke, jezera i potoke.

Štediti vodu i čuvati okoliš može se na jako jednostavne načine.

Nemojte nepotrebno rasipati vodu dok perete zube i tuširate se

Najviše vode u domaćinstvima širom svijeta potroši se tokom pranja zuba, brijanja i tuširanja. Dok četkate zube, nanosite pijanu i brijete se, te nanosite šampon i sapunate se voda neprestano teče.

Najbolji način kako štediti vodu je zatvarati slavinu svaki put kad vodu ne koristite. Tako zatvarajte slavinu dok četkate zube, a koristite vodu samo dok ispirete. Također dok ste pod tušem i supunate se, nemojte ostaviti vodu da teče. Smočite se, zatvorite vodu, nasapunajte se i isperite.

Pazite da vam ne curi vodokotlić

Osim što je bitno da pazite da vam ne curi vodokotlić, postoji jednostavan način uštede vode pri ispiranju wc-a. U vodokotlić stavite plastičnu bocu napunjenu s vodom. Važno je jedino da boca ne bude prevelika jer će količina dostupne vode po potrebi biti nedovoljna za ispiranje pa ćete morati pustiti vodu dva puta.

I hoteli vode brigu

Primjetićete u hotelskim sobama oznake “eko prijatelj” i molbe menadžmenta hotela da peškire koje niste koristili ili ih još možete koristiti ne bacate na pod kako bi uštedili pranje, potrošnju vode i zagađenje okoliša.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.