Projekat borbe protiv ovisnosti o drogama – Općina Stari Grad Sarajevo, IDB, IHH i AID

0

Projekat u vrijednosti od 200 hiljada eura, koji podržava Islamska razvojna banka (IDB), provest će se u saradnji sa sarajevskom Općinom Stari Grad.

Turska humanitarna fondacija IHH i Međunarodna asocijacija ljekara (AID) u Bosni i Hercegovini će pokrenuti projekat borbe protiv ovisnosti o drogama, javlja Anadolu Agency (AA).

Cilj projekta je da se djeca, omladina, čitave porodice, prosvjetni radnici i vjerski službenici dodatno informišu i educiraju o opasnosti koju za društvo predstavlja ovisnost o drogama.

Projekat u vrijednosti od 200 hiljada eura, koji podržava Islamska razvojna banka (IDB), provest će se u saradnji sa sarajevskom Općinom Stari Grad.

Član Upravnog odbora IHH Osman Atalay tokom sastanka u Sarajevu danas je razgovarao o pomenutom projektu s predsjednikom AID-a Mevlutom Yurtsevenom i načelnikom Općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem.

Atalay je tom prilikom istakao da droga s područja Bliskom istoka i Afganistana preko Turske i Balkana dolazi i do Europe.

“Ovaj region služi kao most. U tom smislu, na meti su mladi ljudi u Turskoj i na cijelom Balkanu”, upozorio je Atalay.

Napomenuo je da je posljednjih godina značajno porasla ovisnost o drogama među mladim osobama, dodajući da nevladine organizacije imaju važan zadatak da poduzmu sve potrebne mjere predostrožnosti.

Istakao je da ovisnost o dograma među stanovnicima na području Balkana, prema određenim podacima, iznosi između 5 i 7 posto.

“Vidimo da mjere sigurnosti koje države poduzimaju nisu dovoljne. Veliki zadatak je i na organizacijama civilnog društva”, rekao je Atalay.

Yurtseven je izjavio da su upravo zbog toga i pokrenuli projekat borbe protiv ovisnosti.

“Ovisnost o drogama je danas veoma ozbiljan problem kao i terorizam. Postoje tri faze. Nas zanima da se smanji potražnja, a to se može postići pravovremenim informisanjem porodica i djece o opasnosti ovisnosti o drogama. Jer, kada dođe do ovisnosti onda je skoro kasno”, kazao je Yurtseven.

Podsjetio je da je cilj projekta raditi sa porodicama, lokalnim prosvjetnim radnicima kao i volonterima kako bi “svi zajedno spriječili bolest ovisnosti”.

Hadžibajrić je upozorio da je ovisnost o drogama sve rasprostranjenija u Bosni i Hercegovini.

“Moguće je ovaj problem susresti u svim gradovima u zemlji. AID je odgovorio na pismo namjere koje smo im poslali. Danas smo se ovdje sastali kako bi razgovarali o detaljima projekta kojeg planiramo započeti krajem godine”, rekao je Hadžibajrić.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.