Prof. Larisa Begić: Projekat Piano.ba sam pokrenula s ciljem kreiranja inspirativnog i motivirajućeg okruženja

0

Višegodišnji pedagoški rad, konstantno stručno usavršavanje, razmjena iskustava sa kolegama iz drugih država i stvaralački pristup obrazovnom i odgojnom radu našu današnju sagovornicu vodili su ka ideji o osnivanju i pokretanju muzičkog ateljea Piano.ba, koji je u Sarajevu počeo sa radom ove godine.

Naša sagovornica, prof. Larisa Begić, je završila Muzičku akademiju u Sarajevu, odsjek klavir, a zatim je svoje školovanje nastavila na Kraljevskom muzičkom koledžu u Štokholmu, gdje je završila postdiplomski studij muzikoterapije. Iza sebe ima više od petnaest godina pedagoškog iskustva koje su bile putokaz ka  pokretanju muzičkog ateljea.

“Podučavanje ne vidim samo kao prenošenje znanja, to je kreativan proces,  posao profesora vam otvara jednu novu dimenziju, uvodite učenike u svijet muzike i umjetnosti a paralelno sa tim upoznajete njih i njihov dječiji svijet. Trudite se maksimalno da budete nastavnik, metodičar, pedagog ali i psiholog – da kreirate jedinstven pristup svakom učeniku, da razumijete potrebe i očekivanja svojih učenika i prilagoditi podučavanje njihovim potrebama. Predavati djeci je jedan od najljepših poziva a za uspjeh u svom radu morate razumjeti i uvažavati učenike i uvijek voditi računa o njihovom razvoju.

Projekat Piano.ba sam pokrenula s ciljem kreiranja inspirativnog i motivirajućeg  okruženja u kom bih imala priliku da podijelim svoja dosadašnja pedagoška iskustva i znanja van formalnih obrazovnih institucija – sa djecom i mladima koji ne pohađaju muzičke škole, kao i sa odraslima  zainteresovanim  za muziku u formi hobija, razonode i opuštanja.

Pored toga atelje je mjesto okupljanja i druženja sa drugim polaznicima, ali  i mjesto za stručnu saradnju sa muzičkim pedagozima i umjetnicima. Svjedoci smo svakodnevne dekadencije,  propadanja kulture i umjetnosti, a u vezi sa tim i urušavanja društvenih i moralnih vrijednosti. Smatram da je obaveza svakog muzičkog pedagoga da aktivno djeluje u društvu, upozorava na negativne pojave u muzičkoj kulturi i svojim radom doprinosi njenom poboljšanju. Zato je Muzički atelje Piano zamišljen i kao prostor za saradnju sa drugim pedagozima i umjetnicima i to s ciljem kreiranja i pokretanja projekata koji bi doprinosili  razvoju muzičke i estetske kulture i podizanju nivoa opšte kulture” kaže profesorica Larisa Begić.

  • Možete li nam reči šta odrasli polaznici mogu očekivati od kurseva klavira?

“Tokom svog života sam često, u razgovoru sa ljudima koje sam upoznavala, bila u prilici da čujem kako su oduvijek željeli da sviraju klavir ali nisu imali priliku. Nikada nije kasno za početak sviranja, odrasli uče mnogo brže od djece, formirana ličnost i stečena  životna iskustva su značajne prednosti za početak bavljenja nečim novim.

Prateći svjetske trendove u cjeloživotnom učenju uvidjela sam da kod nas nema kurseva klavira za odrasle početnike ili kurseva za nastavak muzičkog obrazovanja  za one koji imaju muzičko predznanje ali muziku nisu izabrali za svoju profesiju. Proces unapređivanja znanja, vještina i sposobnosti ne treba da bude završen sa našim redovnim školovanjem.  A to je upravo ono što učenjem sviranja muzičkog instrumenta postižemo. Razlozi zbog kojih bi se odrasli trebali odlučiti za početak sviranja muzičkog instumenta su brojni. Sviranje nas opušta, muzika pomaže u borbi protiv stresa kojem je moderan čovjek svakodnevno izložen.

Prednosti učenja sviranja klavira za odrasle početnike su mnogostruke: sviranje razvija i pospješuje koncentraciju i pamćenje, te ima blagotvorno dejstvo na nervni sistem i psiho-fizičko stanje pojedinca. Pored toga polaznici će probuditi svoju kreativnost i umjetničku stranu. A nadasve sviranje nam pruža zadovljstvo, ono nas ispunjava, nadograđuje našu ličnost, čini nas sretnim, pomaže da istražimo i izrazimo naše emocije.”

Više o Muzičkom ateljeu Piano možete saznati na www.piano.ba, kao i na Instagram profilu i facebook stranici “piano.ba”. Atelje u ponudi ima najsavremenije metode učenja klavira, kao i mogućnost pripremne nastave za polaganje internacionalnih ispita ABRSM iz Londona, koji učenicima omogućavaju nastavak školovanja i usavršavanje muzike širom sveta.  Oplemenite svoje živote i živote vaše djece kvalitetnom muzikom i kreativnim radom, otkrite čarobni svijet muzike u muzičkom ateljeu Piano.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.