Preporuke za roditelje: Ovako reagujte ukoliko dijete ima povišenu temperaturu

0

Povišena tjelesna temperatura kod djeteta je uvijek stres za roditelja i najčešći razlog za paniku i posjetu ljekarima.

Hipokrat, jedan od najistaknutijih ljekara svih vremena je rekao: “Dajte mi mogućnost da stvorim povišenu temperaturu i izliječit ću svaku bolest”. Time je htio reći da povišena tjelesna temperatura pokazuje da se djetetov organizam bori protiv infekcije tj. da imuni sistem funkcioniše. S obzirom da je temperatura čest simptom raznih infekcija kod djece, objavljujemo ove preporuke kako bi roditelji najpravilnije reagovali u tim situacijama.

Temperatura izmjerena standardnim toplomjerom aksilarno (ispod pazuha) koja je iznad 37.5 stepeni celzijusa je povišena temperatura. Ako je temperatura niža od 37.5 dijete nema povišenu temperaturu. Ukoliko temperatura ne prelazi 38.5 stepeni nije potrebno ništa preduzimati. Dovoljno je da dijete boravi u prostoriji koja nije pregrijana, da je lagano obučeno i da pije dosta tečnosti – čaj, vodu… Ako je temperatura viša od 38.5 stepeni celzijusa, djetetu treba dati lijek u obliku sirupa ili čepića. Nemojte davati i sirup i čepiće djetetu istovremeno. Djetetu koje povraća ne treba davati sirup, kao ni djetetu koje ima proljev čepić.

Preporučeni lijek je paracetamol a potrebna količina određuje se prema težini djeteta. Ovaj lijek se daje na 4 do 6 sati, ne više od 5 puta unutar 24 sata.

Dvadesetak minuta nakon što djetetu date lijek istuširajte ga mlakom vodom. Tuširanje bi trebalo da traje makar 5 minuta. Kombinacija lijeka i tuširanja će najbolje oboriti temperaturu.

Dobro je znati:

  • Kada temperatura raste, toplina djetetovog tijela je različita – šake i stopala su hladne, a trup i čelo su vrući. Tada ne treba davati lijek za snižavanje temperature ili tuširati, već sačekati da se temperatura čitavog tijela ujednači. Lijek će tada najbolje oboriti temperaturu.
  • Ako temperatura raste nakon što ste dali lijek, to se najčešće dešava jer ste dali lijek prije ujednačavanja toplote cijelog tijela. Budite strpljivi, tuširajte dijete svakih pola sata.
  • Antibiotici ne snižavaju tjelesnu temperaturu.
  • Ukoliko je temperatura viosoke vrijednosti (oko 40 stepeni) cilj je da spustimo temperaturu na 38.5 jer ispod te vrijednosti djeca dobro podnose povišenu temperaturu.
  • Kada prođe 4 do 6 sati od davanja paracetamola lijek se može ponovo dati
  • Febrilne konvulzije je nemoguće predvidjeti. Konvulzije se javljaju isključivo kod djece koja imaju sklonost. Važno je da poštujete ovaj protokol i da ne dajete djetetu lijekove prije nego što je potrebno jer na taj način nećete spriječiti konvulzije, a otežaćete proces snižavanja temperature.
Komentari
Podijeli

Comments are closed.