Preporuke: Pravilno ukloniti krpelja i obratiti pažnju na simptome

0

Boravak u prirodi nosi rizik od ujeda krpelja, a stručnjaci upozoravaju da među njima ima i potencijalnih prenosilaca Lajmske bolesti, pa građani treba da obrate pažnju i da se obavezno jave ljekaru ako se jave prvi simptomi bolesti.

Krpelji su “napast” za građane koji tokom proljetnih i ljetnjih mjeseci borave u prirodi, a pravi problem i ozbiljne zdravstvene tegobe mogu da izazovu takvi zaraženi paukoliki paraziti.

Bez obzira na to da li je krpelj zaražen ili ne, preporučljivo je da se izvadi odmah nakon što se ustanovi da je ušao pod kožu, kako ne bi počeo da se hrani krvlju i tako prenio bolest.

Stručnjaci savjetuju da se odstranjivanje obavlja pincetom što bliže koži, bez pritiska na trbuh krpelja, gnječenja ili kidanja, a mjesto uboda treba dezinfikovati.

Najopasniji su ukoliko su zaraženi bakterijom “Borrelia burgdorferi”, a na svu sreću nisu svi krpelji potencijalni prenosioci te bolesti.

Kada krpelj zaražen to bakterijom ubode čovjeka, prvi znaci bolesti najčešće se javljaju odmah, ali je moguće da se naznake bolesti pojave i do mjesec dana kasnije.

Na mjestu uboda pojavljuje se bubuljica i prstenasto crvenilo. To je siguran znak početne faze bolesti, odnosno prvi stadijum, a ako se liječenje tada preskoči, može lako preći u drugi stadijum, odnosno može doći do zapaljenja moždanih opni ili nerava, zglobova, srčanog mišića i drugih organa…

Ukoliko se ne počne sa liječenjem Lajmske bolesti u drugom stadijumu, poslije deset mjeseci ili više godina, može da dođe do trajnog oštećenja zdravlja, invalidnosti i smanjenja radne sposobnosti, odnosno bolest prelazi u treći stadijum.

Svi koji provode vrijeme u prirodi treba da, po povratku kući, detaljno pregledaju cijelu kožu, kako bi na vrijeme otkrili krpelja i spriječili eventualne negativne posljedice.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.