Preporuke: Kako da se pripremite za porođaj koji je sve bliže?

0

Tokom pripreme za porod i majčinstvo trudnicama se često savjetuje da posljednje sedmice trudnoće posvete sebi, svom partneru i svojoj porodici. Do tog trenutka stvari za bebu su već spremne, dom je prilagođen dolasku djeteta, torbe za rodilište već su pokraj vrata, a pripreme za porod u potpunosti su dovršene.

Kako je termin poroda samo procjena, on može biti tačan, ali u većini slučajeva samo je okvirni datum kojem ne treba slijepo vjerovati. Kako bi olakšale vrijeme čekanja, majke se trebaju posvetiti sebi, šetati prirodom, družiti se s prijateljima, čitati, odmarati i raditi sve ono što im u tom trenutku najbolje odgovara.

Kako se trudnoća bliži kraju, primijetiti će se da se događaju promjene koje se do sada nisu osjećale. Beba će se spustiti dublje u zdjelicu, a majke bi mogle osjetiti bol i bockanje jer se bebina glava tiska o dno zdjelice . Trbuh će se spustiti i postati nagnut prema naprijed, osjećat će se lakše disanje, a pritisak na mjehur će biti sve veći. U prvorotki, do spuštanja najčešće dolazi dvije do četiri sedmice prije poroda, a u višerotki satima prije ili tokom porođaja.

Neke trudnice ih osjete prije, neke kasnije, a neke uopće ne osjete lažne trudove. To su povremene i bezbolne kontrakcije maternice koje možemo tumačiti kao “vježbice” koje maternica izvodi kako bi dobila snagu za porođaj i rođenje bebe. Ne treba se bojati, lažne trudovi su nepravilni, bezbolni i nakon nekog vremena potpuno nestanu.

Jedna od promjena je i sluzavi čep koji onemogućuje bakterijama ulazak u maternicu tokom trudnoće. On je u obliku guste sluzi, ljepljiv, proziran ili ružičast, ponekad prošaran žilicama ili tragovima krvi. Majka ga može vidjeti i primijetiti i ne mora. Može ispasti danima prije ili uoči samog poroda. Kada je dijete potpuno spremno, u tijelu se počinju stvarati prostaglandini koji omekšavaju, skraćuju i proširuju grlić maternice. Ta povećana proizvodnja prostaglandina dovodi do pojačanih kontrakcija maternice da bi omogućila rođenje djeteta. Mnoge majke pod utjecajem prostanglandina u tijelu osjećaju mučninu, a nerijetko dobiju i probavne smetnje.

Tokom pregleda ljekar će vidjeti da je cerviks omekšao, skratio se ili stanjio. Za vrijeme poroda ljekar će reći da se cerviks počeo širiti tj. otvarati. Otvorenost se mjeri u centimetrima od 0 do 10 cm kako porod napreduje. U određenom trenutku tokom porođaja će doći i do pucanja vodenjaka, tekućina će otjecati u obliku kapanja ili izlijevanja. Ako do toga ipak ne dođe, ljekar bi mogao probušiti vodenjak tokom porođaja, ako to bude potrebno.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.