Pregrijavanje telefona može ostaviti teže posljedice

0

Pregrijavanje može imati ozbiljne posljedice, od slabijih performansi do većih i trajnih oštećenja komponenti vaših pametnih telefona.

Količina topline koja nastaje obično je proporcionalna količini elektriciteta koji se kreće kroz uređaj. Igrate li igru koja traži puno od vašeg procesora i grafičkog procesora, smještenima u središnjem sustavu na čipu, zagrijat će se, a ta će se toplina proširiti po ostatku mobitela.

Blago zagrijavanje nije problematično jer su pametni telefoni obično dizajnirani tako da mogu to podnijeti bez većih posljedica. Međutim, što je jače zagrijavanje to je veća prijetnja blagostanju osjetljivih elektroničkih komponenti.

Postoji više mogućih uzroka za pregrijavanje telefona većinom vezanih uz preopterećenje hardvera, kao i razmjerno jednostavnih rješenja.

Jedan od najbržih načina kako pregrijati mobitel je preopteretiti grafički procesor predugo, recimo dugim igranjem zahtjevnijih igara, obavljanjem više zadaća odjednom ili gledanjem videa.

Mogući uzrok često je i to što mobitel držite stalno povezanim s internetom, putem kartice SIM ili Wi-Fija. I jedno i drugo traži više energije, što grije SoC i bateriju.

Na pregrijavanje utjecaj mogu imati i vanjski faktori kao što je izloženost suncu ili na objektu koji emitira toplinu, poput radijatora ili pećnice.

Ako ne izlažete svoj pametni telefon pretjeranim naporima i pazite gdje ga ostavljate – a svejedno se pregrijava – moguće je kako je u pitanju hardverski problem. Provjerite u servisu je li sve u redu.

Šta uraditi?

Pri punjenju smartfon držite na čvrstoj, ravnoj površini. Izbjegavajte krevete, naslonjače, fotelje, jastuke i slične predmete i materijale koji upijaju toplinu jer će nakon nekog vremena početi dodatno zagrijavati vaš uređaj.

Ne ostavljajte pametni telefon na punjenju tokom noći. Većinu današnjih smartfona moguće je napuniti za najviše dva, tri sata, a noviji modeli će dovoljno kapaciteta za pregurati dan popuniti već nakon 15 do 30 minuta punjenja.

Pogasite aplikacije koje traže puno procesorske snage: igre, virtualnu stvarnost, kameru i tome slično, ali obratite pozornost i na mobilni Internet, Wi-Fi, GPS, NFC… Počnite s onima koje rade u pozadini. Isključite sve koje neposredno ne trebate. Razmislite i o instalaciji lakših prečica popularnih aplikacija poput Facebooka.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.