Predstavljen program 10. Omladinskog Film Festivala Sarajevo

0

Predstavljen program 10.Omladinskog Film Festivala Sarajevo

Ovogodišnji Festival predstavlja ukupno 31 film. Od toga, 20 filmova u kategoriji Kratki metar, 5 filmova u kategoriji Velikih 5 (selekcija dugometražnog filma) te kategorija OFF Generacija koja donosi 6 naslova.

Direktor programa Festivala Kenan Musić je istakao kako mu je bila čast da prvi put od kako radi Omladinski Film Festival Sarajevo radi i selekciju glavnog programa i to nakon nagovaranja starijih kolega. Glavna takmičarska selekcija Kratki metar donosi 3 svjetske premijere, 2 regionalne i 1 evropsku premijeru i to filma “Locker Room” koji dolazi iz Australije, te 10 bosanskohercegovačkih premijera. U sklopu selekcije OFF Generacija donosi dvije regionalne premijere i naslove iz 5 zemalja.

“U ovogodišnjoj selekciji Velikih 5 – The Biggest 5 OFF imamo čak 5 premijera i to 3 regionalne premijere i 2 bosanskohercegovačke premijere. Interesantni naslovi iz selekcije su filmovi “Ivan” reditelja Janeza Brugera te film “Lijenština” mladog filmskog autora iz Crne Gore” – izjavio je direktor festivala i direktor programa Kenan Musić.

“OFF Generacija” je stari program Festivala, ali sa novim imenom. Ova selekcija predstavlja filmove koji su namijenjeni generaciji mladih ljudi u dobi od 15-26 godina. Filmovi u ovom programu ne moraju biti režirani i predstavljeni od strane mladih autora tj. amatera i studenata filma. U selekciji se nalaze filmovi sa progresivnim temama i temama koji se tiču svih nas. Prožimaju se teme koje mlade tište i slučajevi koji su u današnjem vremenu bitni i situacije koje moramo mijanjati.” – rekla je Arma Tanović, član programskog odbora OFF-a.

Festival će otvoriti film “Lijana” srpskog reditelja Ivana Đurovića koji donosi priču o grupi divljih dječaka koji odbacuju sve što ima veze sasvijetom odraslihUskoro upoznaju Vladana koji nije nalik njihovim slabašnim očevima te odlučuju da mu otkriju svoju mračnu tajnu, skrivenu u šumi.

Festival će se otvoriti 31. Augusta u Multiplexu Cinema City i trajat će pet dana i to na lokacijama Multiplexa Cinema City (sala 1,2 i 5), Park Kino Hastahana te Lazy Cinema Žuta tabija.

Lejla Dedić, koordinator OFF Mini Marketa i producentkinja Al Jazeere Balkans je izjavila kako je projekat koprodukcijskog marketa od krucijalnog značaja za mlade filmađije te da ovakva platforma je dobar start i početak za buduće filmske projekte. OFF Mini market će predstaviti 5 projekata, najbolji će dobiti sredstva Al Jazeere Balkans a festival će koproducirati pobjednički projekat. Ocijenivat će ih Robert Tomić Zuber, Lejla Dedić, Arma Tanović te programski odjel OFF-a.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.