Prednosti kupanja u moru, morskog zraka, pijeska i sunca

0

More i njegova klima su dragocijeni za zdravlje kostiju, bronhija, pluća i kože, pozitivno djeluje na cirkulaciju krvi, čini nas aktivnijim i vitalnijim a naše tijelo čvršćim i vitkijim.

Morsku klimu karakteriše i izuzetno zdrav vlažan vazduh. Na obali mora, posebno tamo gdje voda udara u stijene i kamenje, dolazi do raspršivanja vrlo sitnih čestica vode u vazduhu – aerosola. Ta pojava čini morski vazduh bogat mineralima dragocijenih za zdravlje. Aerosol pomaže u liječenju raznih bolesti disajnog sistema (prehlada, upala krajnika, sinusitis i astma), a koristan je i za liječenje smanjene funkcije štitne žlijezde: apsorpcija joda pokreće njen rad.

Sunce 
Sunčanjem ne dobijamo samo lijep, preplanuo ten, nego i jačamo imunitet. Svjetlost pozitivno utiče na raspoloženje, psihu i organizam, kao i smanjenje stresa.

Pijesak 
Vruć, zlatnožute ili bijele boje pijesak je u direktnom kontaktu kako sa suncem, tako i sa morskom vodom. Sunčevi zraci ga zagrijavaju, a more zapljuskuje i prožima mineralnim solima.

Kupanje u moru

Kupanje u moru osvježava i ispunjava organizam energijom. More izaziva takav efekat zahvaljujući prisutnosti mineralnih soli a naročito minerala čiji sastav je sličan sastavu plazme (tečni dio krvi). Kupanje takođe ima svoja pravila: ne preporučuje se nakon jela jer hladna voda može da blokira probavu i uzrokuje iznenadni osećaj slabosti. U vodu treba ulaziti postepeno, posebno ako ste prethodno duže boravili na suncu. Trajanje kupanja zavisi od temperature mora. Ako je voda hladna, bolje je ne zadržavati se predugo i svakako plivati i kretati se. Čim osjetite da vam postaje hladno, ili ukočenost i grčeve u rukama ili nogama, odmah izađite iz vode.
Plivanje ili jednostavno pomineranje tijela u vodi, predstavija efikasnu gimnastiku za mišiće i cirkulaciju krvi. Hodanje kroz vodu koja dostiže nivo struka, korisna je aktivnost jer spriječava zadržavanje tečnosti i stvaranje celulita.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.