Pravila lijepog ponašanja za stolom tokom večere

0

Sigurno ste bar jednom se zatekli u nekoj od situacija kada dolazite na vama važnu večeru i neka od ponašanja su možda zasmetala vašim domaćinima ili prijateljima.

Korištenje salvete

Salvetu prije početka obroka treba raširiti i spustiti na krilo, ali sačekajte da domaćini prvi to učine, prije nego što pođete za njihovim primjerom. Kada otvarate salvetu da biste je postavili na krilo, učinite to u jednom, glatkom pokretu bez trešenja.

Velike salvete otvaraju se samo na pola, dok se manje otvaraju potpuno da bi prekrile čitavo krilo. Poželjno je ne gurati salvetu u okovratnik da bi vam pokrila grudi. Ako se ipak služi hrana koja se mora jesti rukama, uvijek prvo pogledajte domaćine i učinite to samo ako oni prvi to urade.

U toku obroka često koristite salvetu da očistite usta, ali nemojte brisati već tapkajte ili upijajte po potrebi uglom salvete. Poslije obroka, salvetu preklopite tako da se uprljani dio ne vidi i ostavite je na lijevoj strani tanjira ili, ako je tanjir odnijet, na sredini vašeg dijela stola, ispred sebe.

Dodavanje hrane

Kada se dodaje hrana od gosta do gosta, pravilo je da se to čini na desnu stranu. Pri dodavanju posude sa jelom, možete ili pridržati osobi do sebe posudu dok sipa ili im je dodati da se sami posluže. Ako je posuda koja se dodaje teška ili velika, postavlja se na sto prilikom sipanja.

So i biber

Ako dodajete so i biber, uvijek ih dodajte zajedno. Čak i ako neko traži samo jedno, uvijek im dodajte oba. Neki domaćini koriste posudu sa solju umjesto slanika. U tom slučaju uzmite so vrhom čistog noža, a nikada prstima ili uprljanim pomagalom.

Hljeb

Ako je korpa sa hljebom postavljena pred vas, poslužite se a onda ponudite osobu sa vaše desne strane. Ako hljeb u korpi nije isječen, isjecite par komada, poslužite se, ponudite osobu sa vaše lijeve strane a onda dodajte korpu na desno. Ako želite da namažete bilo šta na komad hljeba, nemojte mazati čitav komad već odlomite parče veličine zalogaja. Nemojte uzeti posljednje parče hljeba a da niste ponudili ostale prije toga.

Ne stavljate laktove za sto, žvaćite sa zatvorenim ustima, ne jedeti halapljivo i ne razbacujete hranu.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.