Polarnim hladnoćama kraj: Kako nagle promjene vremena utiču na naše zdravlje?

0

S početkom naredne sedmice uslijedit će drastična promjena temperatura. Polarnim hladnoćama je kraj, a nakon što su proteklih dana u Sarajevu, Bihaću, Cazinu, Bugojnu i Livnu izmjerene temperature do čak -19 stepeni, iduće sedmice bit će i do 16 stepeni u plusu.

Istraživanja su pokazala da na ljude djeluje čitav spektar meteoroloških parametara koji zajedno čine vrijeme. Pri promjeni vremena istodobno se mijenjaju brojni atmosferski uvjeti poput atmosferskog tlaka, temperature, vjetra, vlažnosti zraka, elektromagnetskog polja i drugog. Tada se ljudski organizam, u relativno kratkom vremenu, treba prilagoditi cijelom nizu novonastalih vremenskih uslova. Promjenom vremena, u atmosferi dolazi do stvaranja više pozitivnih iona koji nepovoljno djeluju na ljudski organizam.

Ove temperaturne promjene  mogu drastično utjecati na hronične bolesnike, a sa sobom nose i novi val virusa. Najizraženije tegobe zbog naglih vremenskih oscilacija imaju reumatičari, astmatičari, srčani bolesnici, te oni sa psihičkim tegobama…

Virusima odgovaraju više temperature i vrlo lako se javljaju infekcije. Zaštititi se prvenstveno trebaju rizične grupe, a to su djeca, starije osobe i oni sa slabijim imunitetom.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.