Počelo 5. međunarodno savjetovanje «Šumsko inžinjerstvo jugoistočne Evrope – stanje i izazovi» na Igmanu i Bjelašnici

0

U organizaciji  Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu danas je počelo 5. međunarodno savjetovanje »Šumsko inženjerstvo jugoistočne Evrope – stanje i izazovi« koje se održava na Igmanu i Bjelašnici.

«Dozvolite mi da vas srdačno pozdravim i zaželim uspješan rad ovog Savjetovanja. Hvala što ste se odazvali našem pozivu i svojim prisustvom dali doprinos proslavi našeg značajnog jubileja – 70 godina uspješnog rada i djelovanja Šumarskog fakulteta u Sarajevu. I ovo Savjetovanje je jedan u nizu događaja kojim obilježavamo naš jubilej, naših burnih i ponosnih 70 godina. Ne sumnjam da će ovo Savjetovanje dati odgovore na neka od otvorenih pitanja vezanih za šumsko inženjerstvo, predstaviti savremene trendove i izazove sa kojima se susrećemo u jugoističnoj Evropi», kazao je prof. dr. Mirza Dautbašić, dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Tokom dvodnevnog savjetovanja vodeći regionalni stručnjaci iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine iz oblasti šumskog inženjerstva predstavit će naučne i stručne radove o temama koje se tiču aktuelnog stanja u ovoj oblasti u regionu, kao i savremenih trendova i izazova koji stoje pred strukom.

U okviru dvodnevnog savjetovanja vodeći regionalni eksperti predstavit će naučne i  stručne radove o tehnikama i tehnologijama u iskorištavanju šuma , šumsko prometnoj infrastrukturi, mehanizaciji u šumarstvu, eroziji i konzervaciji zemljišta i voda, korištenje šumske biomase, ergonomiji i sigurnosti pri šumskom radu i šumskim proizvodima.

Ovo, peto po redu savjetovanje je još jedan događaj kojim Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu obilježava 70 godina uspješnog rada i postojanja.

 

 

Komentari
Podijeli

Comments are closed.