Pitate li se koje boje će biti oči vaše bebe?

0

Budući roditelji često zamišljaju kako će im izgledati dijete, kome će biti slično – mami ili tati, kakvu boju kose i očiju će imati, a genetika nam može pomoći u predviđanju fizičkih karakteristika.

Na temelju boje očiju majke i oca, može se izračunati kolika je šansa da će dijete naslijediti određenu boju očiju, od mame, tate, ali naslijeđivanje ovisi i o genima šire porodice.

Većina djece prvi put na svijet pogleda nebeskoplavim očima, a individualnu boju oči poprime nešto kasnije. Oftalmolozi to tumače malom količinom pigmenta u dužici, a organizam ga postepeno proizvodi pod uticajem sunčeve svjetlosti. Bez dovoljne količine ovog pigmenta oči izgledaju plavo-sive. To je karakteristično za većinu djece svijetle kože.

Vrijeme stabilizacije

Vrijeme stabilizacije boje dužice kod djece je individualna. Kod nekih beba se stalna boja očiju formira već u uzrastu 2–3 mjeseca, a druge dobijaju trajnu nijansu tokom nekoliko godina, iznenađujući roditelje takvim metamorfozama.

Genetika
  • Mališan čiji roditelji imaju plave oči može imati svijetlosmeđe okice ili oči “boje čaja”
  • Ako jedan od roditelja ima svijetlosmeđe oči, a drugi plave, onda oči djeteta mogu imati bilo koju od boja.
  • Zelena boja očiju je relativno rijetka. Ona predstavlja poludominantu i njeno ponašanje je najmanje predvidljivo. U kombinaciji sa svijetlim očima ona ponekad može rezultirati tamnim okicama kod mališana.
  • Još rijeđe se rađaju djeca sa očima različite boje. Različita boja dužice lijevog i desnog oka se sreće kad se sudare dvije jednako jake dominante roditelja.
Komentari
Podijeli

Comments are closed.