Pistacije poznate kao namirnice koje štite srce

0

Pistacije su bogate kalcijem i željezom, što znači da su dobre za zdravlje kosti i zubi, a isto tako pomažu osobama koje boluju od anemije prouzrokovane manjkom željeza. Također, sadrže puno kalija što pogoduje osobama koje imaju povišeni krvni pritisak.

Konzumacija pistacija smanjuje razinu holesterola i osigurava tijelo antioksidansima koje obično nalazimo u namirnicama biljnog porijekla.

Prednost ovog ploda je i ta što se može kupiti tokom cijele godine

Smiruju osjećaj gladi i snižavaju holesterol

Dokazano je kako pistacije smanjuju osjećaj gladi jer kontrolišu hormone koji je stimulišu te tako mogu poboljšati dugoročno kontrolisanje nivoa šećera u krvi.

Pistacije štite srce

Kao što smo napomenuli, unos pistacija može smanjiti holesterol pa samim time smanjuje se rizik od srčanog udara. Studije su potvrdile da konzumacija 42,5 grama orašastih plodova poput pistacija smanjuje rizik od infarkta.

Dobar izvor energije

Pistacije sadrže niz esencijalnih vitamina, minerala i antioksidanata, poput kalcija, željeza, magnezija i vitamina C te su izvrstan izvor energije. Ipak, pripazite ako pazite na liniju jer 100 grama pistacija sadrži oko 557 kalorija pa ne pretjerujte s količinom.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.