Perućica: Jedna od posljednjih očuvanih prašuma u Evropi

0

Prašumom, ili doslovno starom šumom, nazivamo šume na koje čovjek nije imao utjecaja, šume koje su se od svog nastanka razvijale potpuno prirodnim putem.

Iako smo kroz historiju uništili mnoge, danas su ovi prirodni dragulji stavljeni pod strogu zaštitu, a jedan od posljednjih primjera se nalazi u Bosni i Hercegovini u Nacionalnom Parku Sutjeska – Perućica: Jedna od posljednjih očuvanih prašuma u Evropi.

Nacionalni Park Sutjeska je najveći i najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini, a osnovan je 1962. godine. Pored Perućice, u njemu se nalazi i Maglić, najviši planinski vrh u državi, visok 2.386 metara.

Prašuma Perućica je strogo čuvana površina Nacionalnog Parka Sutjeska koja zauzima područje od 14,34 kilometara kvadratnih. Prepuna je prekrasnih netaknutih prorodnih prizora, a jedan od njih je i Skakavac, vodopad koji se nalazi u srcu prašume visok preko 70 metara.

U njoj se nalazi veliki broj stabala starih oko 300 godina, a smatra se da je sama prašuma stara oko 20.000 godina. Ovdje se mogu pronaći stabla visoka preko 50 metara.

S obzirom na to da je u ovoj prašumi do sad registrovano preko 170 vrsta drveća i grmlja, te preko 1000 vrsta zeljastog bilja, od kojih su brojni endemi, Perućica se smatra lokacijom od posebnog naučnog interesa.

Zbog svoje ljepote i bogatstva, 1952. godine prašuma je proglašena strogo zaštićenim dijelom prirode koji se isključivo koristi za naučne i obrazovne svrhe, dok je 1954. godine stavljena pod zaštitu države kao prirodni rezervat.

Perućica predstavlja istinsko prirodno bogatstvo, jedno od posljednjih očuvanih u Evropi. S obzirom na to da je šuma vrlo gusta, u nekim dijelovima čak i neprohodna, te zaštićena, posjeta je dozvoljena samo uz najavu i pratnju vodiča iz Nacionalnog parka Sutjeska.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.