Pećina u kojoj je bilo zarobljeno 12 dječaka postaje muzej

0

Pećina na sjeveru Tajlanda, u kojoj je više od dvije sedmice bila zarobljena grupa od 12 dječaka sa trenerom, biće pretvorena u muzej.

Zvaničnici spasilačke službe su saopštili da će u muzeju biti predstavljen način na koji se odvijala akcija spašavanja dječaka. Oni ističu da će to biti glavna atrakcija na Tajlandu.

Pećina Tam Luang je jedna od najvećih pećina na Tajlandu. Nalazi se u podnožju planina u blizini gradića Mae Sai, u sjevernoj pokrajini Ćiang Rai na granici s Mjanmarom.

To područje je većim dijelom nerazvijeno sa ograničenim turističkim ponudama.

„Ova oblast će postati živi muzej, gdje će biti prikazano kako se operacija spašavanja odvijala. Biće postavljena i interaktivna baza podataka o akciji spašavanja. To će postati još jedna velika atrakcija na Tajlandu“, rekao je bivši guverner i šef misije za spašavanje Narongsak Osotanakorn.

Premijer Tajlanda Prajut Čan Oča ističe da je iz predostrožnosti neophodno primjeniti bezbjednosne mjere zbog turista, kako u samoj pećini, tako i van nje.

Zasad još nije poznato da li će muzej biti operativan tokom cijele godine pošto su na Tajlandu česte poplave, uglavnom u periodu od juna do oktobra.

Istovremeno, najmanje dvije filmske kompanije su zainteresovane da snime film o akciji spašavanja dječaka i njihovog trenera.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.