Partnerstvo za zdravlje: Testiranje na HIV od velikog je značaja

0

Evropska sedmica testiranja na HIV i virusne hepatitise 2018. obilježava se u 53 evropske zemlje raznim aktivnostima od 23. do 30. novembra 2018. godine.

Aktivnosti Evropske sedmice testiranja su u skladu sa globalnim ciljem u kojem je Zajednički program Ujedinjenih naroda za HIV (UNAIDS) pozvao sve zemlje da do 2020. postignu cilj: 90% zaraženih osoba je dijagnosticirano, 90% dijagnosticiranih uzima antiretrovirusne lijekove i 90% liječenih ima nemjerljivu viremiju.

dav

Organizacija “Partnerstvo za zdravlje” je dala svoj doprinos u obilježavanju ove značajne sedmice. Na dvije lokacije u Općini Ilidža postavljeni su informativno edukativni štandovi na kojima su distrubuirani edukativni materijali o virusu HIV-a, o AIDS-u, rizičnom ponašanju, prevenciji, načinu testiranja i sl.

“Partnerstvo za zdravlje” dugih niz godina aktivno radi na programu dobrovoljnog, povjerljivog testiranja i savjetovanja na HIV. Ovo je prilika da podignemo svijest građana i damo važnost testiranju na HIV. Jako je važno da što više ljudi sazna svoj HIV status radi prevencije i liječenja.” – navodi Zinaida Turulja, projektni koordinator.

Kroz svoje aktivnosti Partnerstvo za zdravlje daje i veliku pažnju na edukaciji mladih i tim povodom će biti organizirana PEER to PEER – vršnjačka edukacija o ovim temama.

“Jako je bitno da mladi znaju koje rizično ponašanje može ugroziti njihovo zdravlje. Isto tako je važno znati prevenirati infekciju HIV virusom. U tom smisli trudimo se raditi na raznim edukativnim i preventivnim kampanjama” – ističe Amina Zilić, volonterka Partnerstva za zdravlje.

(Zdravi Portal)

Komentari
Podijeli

Comments are closed.