Pariz – sinonim za ljubav, romantiku, modu, svjetla i umjetnost

0

Pariz, sinonim za grad ljubavi i svjetlosti, jedan je od onih gradova koji svi sanjaju da posjete, a kada to i učine, ne ostaju ravnodušni.

Nevjerovatne atrakcije kao što su Ajfelov toranj i Trijumfalna kapija, magična rijeka Sena, neprevaziđeni Luvre čine ovaj grad jednom od najpoželjnijih destinacija za posjetiti.

U novije vrijeme, uglavnom zbog američkih filmova, naziva se i “Grad ljubavi“. Česti prikaz ovoga grada kao romantičnog mjesta u koje odlaze bračni i drugi zaljubljeni parovi uticao je stvaranje nove, ne toliko historijski utemeljene, zamjene za ime glavnog francuskog grada. Osim toga, u Parizu je i slavni Most umjetnosti (Pons des Arts) na kojem parovi iz cijelog svijeta stavljaju katance sa imenima kako bi zapečatili svoju ljubav, a ključ bacaju u rijeku Senu.

Pariz je poznat više od dva milenijuma a od šestog vijeka je i evropska prestonica. Kao bogata naseobina na obali rijeke Sene, još u desetom vijeku postaje jedan od najvažnijih francuskih centara. U njemu niču katedrale, opatije i kraljevske palate. Poznati su mu i mir i revolucije. Tokom vijekova u njemu su se redali filozofski, umjetnički i politički pokreti. Danas je jedan od vodećih svjetskih ekonomskih i kulturnih centara. Kao metropola, posjeduje veliki uticaj u politici, poslovanju, obrazovanju, arhitekturi i zabavi i prisutan je u cijelom svijetu.

Poznat je i po odličnom urbanističkom planu, svojoj arhitekturi, muzejima, mostovima, katedralama i luksuznim bulevarima.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.