Otkriven najvažniji faktor ljudske sreće!

0

Istraživanje na Harvardu koje je trajalo 75 godina otkrilo je šta nas čini sretnim! Istraživanje je pratilo živote dvije skupina muškaraca više od 75 godina, a sada prati njihovu djecu. Naučnici žele shvatiti kako djetinjstvo utiče na zdravlje i dobrobit u srednjoj dobi.

Šta nas čini sretnim i zdravim kroz život? Ako mislite da je to slava i novac, niste u pravu. Jer psihijatar Robertu Waldinger kaže kako griješite.  Šta kaže o sreći i faktorima koji naš život čine vrijednim življenja, pogledajte u njegovom predavanju:

Dakle, što je najvažniji faktor sreće i dobrobiti? Waldinger kaže kako je najjasnija poruka dobijena iz ovog istraživanja upravo ova: dobri odnosi nas održavaju sretnijim i zdravijim. Najveći pokazatelj sreće i cjelokupnog ispunjenja u životu je, u osnovi, ljubav.

Istraživanje je pokazalo da, kada imamo nekoga na koga se možemo osloniti, to pomaže opustiti naš nervni sistem, pomaže mozgu da ostane zdrav i smanjuje emocionalnu bol. Podaci su također jasno pokazali kako oni koji su usamljeni imaju veću vjerojatnost da će se njihovo tjelesno zdravlje ranije pogoršati i umrijet će mlađi.

Ne radi se o broju prijatelja koje imate već o tome jeste li predani tim odnosima. Kvaliteta bliskih odnosa je ono što je važno. Dakle, nije bitno bitno imate li mnogo prijatelja ili jeste li u savršenom romantičnom odnosu. Važna je kvaliteta odnosa, koliko je odnos dubok i iskren, u kojoj se mjeri možete opustiti i otkriti ko ste doista.

Ovo je vrlo dobar podsjetnik na životne prioritete. Možete imati sav novac na svijetu ali bez ljubavi, nećete biti sretni.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.