Osječani po kafićima skupljaju talog od kafe na kojem raste biznis

0

U dogovoru s vlasnicima kafića aktivisti udruženja biciklima svakodnevno skupljaju soc koji potom miješaju s ekološkom slamom i na tome uzgajaju gljive.

Kada gljiva obavi primarnu razgradnju, ostatke daju glistama koje sekundarno razgrade soc, koji tada bude potpuno iskorišten i ponovno stavljen u upotrebu putem glistinca – humusa.

U ponudi trenutno imaju svježe i sušene gljive, a uskoro će biti i ukiseljene, prah od gljiva te paket za kućni uzgoj gljiva “Shrooms2go”. Tu je i glistinac – visokokvalitetni humus, paket za kućno pravljenje glistinca te gliste. Od otpada kafe, pčelinjeg voska i eteričnih ulja rade svijeće koje odbijaju komarce. Pripremaju i online edukaciju za uzgoj gljiva na otpadu kafe.

Ospera je svoj projekt utemeljila na principu kružne lokalne ekonomije u kojoj je od otpada dobila više vrijednih proizvoda i zajednicu saradnika koji zajedno rade na stvaranju održive ekonomije. Osim što stvaraju proizvode iz otpada, članovi udruženja žele potaknuti ljude na drugačije razmišljanje, pa i zapošljavanje.

Naime, cilj im je demonstrirati održivi model recikliranja i zapošljavanja na lokalnoj razini, odnosno potaknuti ljude da ostanu i rade u svojoj zajednici, prvenstveno Slavoniji. Dokazuju i da je moguće recikliranjem stvoriti proizvode koji imaju svoje tržište.

Priprema prostora za uzgoj gljiva

Zainteresiranima širom Hrvatske edukacijama bi omogućili kopiranje modela ili osmišljavanje vlastite inačice projekta te pružili priliku da se tako zaposle. Osim toga, žele promovirati zdrav životni stil kao sastavni dio zelene ekonomije koja potiče ekološku proizvodnju, smanjuje ekološki otisak te potiče fizičku aktivnost (stoga soc prikupljaju biciklima).

(Punkufer.hr)

Komentari
Podijeli

Comments are closed.