Osim već poznatih zdravstvenih prednosti, crno vino liječi i ovo!

0

Istraživanja su davno pokazala da čaša crnog vina dnevno štiti od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i neurodegenerativnih poremećaja. Novija istraživanja španskih naučnika pokazala su da ovo, mnogima omiljeno, alkoholno piće štiti zube od bakterija koje uzrokuju različite infekcije usne šupljine i bolesti desni.

Istraživanje koje je provedeno u Madridu, ispitalo je učinke dvaju polifenola, koji se nalaze u vinu, na bakterije koje se obično nalaze u ustima. Posebna pažnja posvećena je bakterijama koje uzrokuju karijes i bolesti desni.

Polifenoli su vrste molekula koje prevladavaju u crnom vinu, ali i u različitim biljkama i nekom voću. Za istraživanje su korištene ćelije koje tvore tkivo desni kako bi se testirali učinci dvaju vrsta polifenola na njih. Rezultati su pokazali da su polifenoli inhibirali bakterijsku i pozitivno uticali na sprječavanje bolesti usne šupljine za čak 40%.

Znanstvenici su polifenolima dodali i neke mikrobiološke vrste koje se nalaze u usnoj šupljini, a za koje se smatra da djeluju kao oralni probiotik. I rezultati su bili i više nego zadovoljavajući. Sposobnost blokiranja bakterijske adhezije bila je još izraženija kada su se polifenoli kombinirali s oralnim probioticima.

Naučnici zaključuju da su potrebne dodatne studije za procjenu polifenola kao potencijalne preventivne terapije u upravljanju kariogenim i parodontnim bolestima, ali ovo istraživanje je svakako dalo dobar i obećavajuć početak.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.