Ornitološko društvo Naše ptice i udruge Dinarica i Naša baština, uz finansijsku podršku fondacija EuroNatur i MAVA raspisuju konkurs za dodjelu malih grantova

0

Ornitološko društvo Naše ptice i udruge Dinarica i Naša baština, uz finansijsku podršku fondacija EuroNatur iz Njemačke i MAVA iz Švajcarske raspisale su krajem februara konkurs za dodjelu nepovratnih sredstava za razvoj održivog turizma i poljoprivrede u Livanjskom i Duvanjskom polju.

Za grantove je izdvojeno ukupno 30.000 EUR, a planirano je finansiranje 10-15 malih grantova u maksimalnom iznosu od 3000 EUR po pojedinačnom grantu. Na konkurs su prijavljene 24 aplikacije, a objava rezultata i početak implementacije planirani su za početak aprila. Pravo na apliciranje imali su učesnici dvodnevne radionice održane 21-22. februara u hotelu B&M u Livnu.

Na radionici su učesnicima, njih 33 sa teritorije sve tri opštine, predstavljene kulturno-istorijske i prirodne vrijednosti Livanjskog i Duvanjskog kraja, mogućnosti za razvoj turizma, proces zaštite Livanjskog polja, izazovi i problemi u upravljanju prirodnim staništima datog kraja, uticaj sukcesije i požara na očuvanje biljnog i životinjskog svijeta, pozitivne prakse u održivom korišćenju vlažnih staništa i dr.

Predavanja na radionici su realizovali eminentni stručnjaci kao što su prof.dr. Jaroslav Vego iz kancelarije RAMSAR, Maja Jaćimovska iz CENER 21 i Matea Grabovac iz UNEP-a koje se bave implementacijom programa zaštite Livanjskog polja, Ivica Sivrić iz REDAH-a, Mato Gotovac, Andrija Vrdoljak iz udruge Aroma organica, Jozo Baković iz Udruge proizvođača sira „Cincar“, Tomislav Kelava iz SSS „Silvija Strahimira Kranjčevića“, kao i Biljana Topić i Goran Topić iz Ornitološkog društva „Naše ptice“, koji su ujedno i organizatori radionice.

Navedene aktivnosti realizovane su u okviru projekta „Kraška polja 3- Podrška zaštiti i održivom regionalnom razvoju Livanjskog i Duvanjskog polja“ koji  se realizuje od marta 2019. do kraja 2020.. Prva faza projekta implementirana je od 1. 7. 2011. do 31. 12. 2012.  sa ciljem da se identifikuju sva kraška polja u Bosni i Hercegovini i prikupe informacije o hidrološkom režimu i naučnim saznanjima o biodiverzitetu datih polja.

U drugoj fazi, koja je realizovana od 1. 3.  2016. do 30. 9. 2018. godine, izdvojeno je 20 kraških polja, grupisanih u 14 područja na kojima je vršeno istraživanje ptica sa ciljem valorizacije i nominacije kraških polja za područja od međunarodnog značaja za ptice (IBA područja). Sva područja, osim Dugo polje-Blidinje, ispunila su stroge kriterijume.

U okviru ovog projekta izvršeno je i obilježavanje velikog broja prirodnih i kulturnih vrijednosti Livanjskog i Duvanjskog polja, postavljene su dvije osmatračnice za ptice i 4 stanice sa infotablama o prirodnim vrijednostima datih lokaliteta. Sa ovim je napravljena dobra polazna osnova za razvoj raznih vidova ekoturizma u ovom području. Treća faza projekta Kraška polja, umjesto dosadašnjeg fokusa na biodiverzitetu, težište aktivnosti prenosi na sociološki aspekt i njegovanje kulturnog pejzaža, tj. na održivo korišćenje prirodnih staništa, podršku razvoju turizma i stočarstva, borbi protiv sukcesije i požara, podršku zaštiti Livanjskog polja itd.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.