Oprez – Brojne opasnosti od kuhanja sa alu-folijama

0

Naučna istraživanja koja su se sprovodila otkrila opasne uticaje aluminijske folije u pripremi hrane. Ako pečete, pržite ili na neki drugi način pripremate jelo zamotano u foliju, komadići folije otapaju se i stapaju s vašom hranom, što je izuzetno štetno za zdravlje.

Istraživanje je potvrdilo da folija otpušta čestice aluminija u vašu hranu već i kod nižih temperatura. Taj proces se dodatno pojačava kod pripreme kisele i ljutkaste hrane ili kod onih jela koja se rade na visokim temperaturama.

Aluminijska folija korištena za kuhanje predstavlja veliku opasnost za zdravlje i postaje sredstvo kojim aluminij ulazi u ljudsko tijelo. Povišene temperature kuhanja uzrokovat će još veće otpuštanje čestica aluminija, a to također ovisi i o pH vrijednosti hrane te o količini upotrebljenih začina i soli.

Aluminij se puno lakše odvaja i stapa s namirnicama koje sadrže kiseline – poput limuna ili paradajza. Začini također imaju snažno djelovanje pa ubrzavaju rastapanje folije i curenje aluminijskih čestica u hranu.

Aluminij i uticaj na zdravlje

Manje količine aluminija (do 40 mg aluminija po kilogramu tjelesne mase dnevno) ljudsko tijelo može preraditi i izlučiti. Međutim većina ljudi izložena je puno većim koncentracijama koje svakodnevno završe u organizmu. Aluminij se nalazi u kukuruzu, tvrdom siru, soli, začinima, salatama, čaju i drugim namirnicama. Aluminijski sulfat, derivat ovog metala, koristi se u procesu pročišćavanja vode, kako one tekuće tako i flaširane. Prisutan je u dezodoransima, a sve više se koristi i u proizvodnji posuđa za kuhanje, u obliku premaza za tave i zdjele.

Aluminij donosi i druge opasnosti za zdravlje

Povišena koncentracija aluminija zapažena je kod bolesnika od Alzheimerove bolesti. Tako je jedna studija dovela u vezu pojavu osteoporoze i bolesti bubrega s visokom koncentracijom aluminija, dok su drugi naučnici otkrili da preveliko izlaganje ovom metalu usporava razvoj moždanih stanica.

Zaštitite vašu hranu od aluminija

S obzirom na sve navedene rizike, važno je voditi brigu i zaštititi se od povišene koncentracije aluminija u organizmu. Tave i posuđe čija je površina vremenom oksidirala, stvorili su zaštitni sloj koji sprečava otpuštanje aluminija u hranu. Problem nastaje onda kada ih čistite i ribate. Tada s njih skidate taj zaštitni sloj, pa štetne čestice puno lakše dolaze u vašu hranu. To se vrlo jednostavno može spriječiti.

Novo aluminijsko posuđe prije upotrebe napunite vodom. Vodu nekoliko puta prokuhajte, sve dok posuđe ne postane mat, odnosno bez sjaja. Tako stvarate prirodni oksidacijski zaštitni sloj koji sprečava otpuštanje aluminija u hranu. Iako bi posuđe izgledalo ljepše da je novo i sjajno, ova mat površina puno je bolja za vašu hranu i zdravlje. S druge strane, korištenje aluminijske folije u kulinarstvu je potpuno neprihvatljivo. Folija je namijenjena za jednokratnu upotrebu i kod nje ne možete stvoriti zaštitni sloj kao kod posuđa.

Istraživanja su pokazala da je otpuštanje čestica iz aluminijske folije za vrijeme pečenja hrane tako naglašeno da je znatno iznad dozvoljenih granica.

Zato alu-foliju potpuno treba izbaciti iz kuhinje jer predstavlja velik rizik za zdravlje.

Umjesto nje za pečenje se preporučuje upotreba zdravog posuđa – staklenih, glinenih ili emajliranih posuda koje su otporne na visoke temperature. Foliju biste trebali oprezno koristiti čak i za čuvanje sirove hrane jer pojedine namirnice, prvenstveno kiselog i ljutkastog okusa, vremenom također nagrizaju aluminij.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.