Omiljeni slatkiš mnogih generacija: ČOKOLADNA BANANICA

0

Oblik bananice nije se mijenjao od prvog dana njenog nastanka, uz obavezni sastojak – neobični agar-agar koji se dobija iz algi i koristi za želiranje. Zahvaljući njemu bananica dobija prepoznatljivu pjenastu strukturu.

Prve bananice pravile su se od živih bjelanaca, ručnim lijevanjem mase uz pomoć slastičarskih fišeka i kalupa obloženih skrobnim brašnom, a dnevno se pripremalo oko deset kilograma gotovih proizvoda.

cokoladna-bananica-1Današnje bananice prave se od bjelanaca u prahu i prolaze sedam punktova da bi došle do ljubitelja ovog slatkiša. Proizvodnja je znatno olakšana savremenom mehanizacijom.

Za pripremu jedne bananice potrebno je oko dvadeset sati, jer se pjenasta masa mora dobro osušiti za šta je potrebno i do punih dvanaest sati. Nakon sušenja, slijedi čokoladiranje tokom kojeg se pjenasti slatkiš obogaćuje sa 22 posto čokolade koja ne sadrži mlijeko.

Kada bananice dobiju svoj čokoladni “prekrivač” postaju svjetlucave i potpuno neodoljive. Da bi dobile izgled kakav nam je poznat, brzo se “upućuju” ka velikim ledenim sanducima gdje se dovode do željene temperature.

Vozeći se trakom, ohlađeni slatkiši odlaze na posljednju provjeru. Nakon odbacivanja “bananica sa greškom”, svježe poslastice kreću na pakovanje, a zatim u kutije za distribuciju ka rafovima iz kojih idu pravo u ruke onih koji jedva čekaju da ih gricnu.

Ko je “tata” čokoladne bananice?

Čuveni slatkiš čije originalno ime glasi – “krem banana”, dobio je nadimak od svojih obožavatelja i već decenijama je poznat kao čokoladna bananica. Nastala je 1938. godine, pod imenom krem bananica, a idejni tvorac ove recepture je majstor čokolade Franja Vaja.

Čokoladna bananica donijela je svom tvorcu nagradu za puštanje novog proizvoda na tržište i tako je počela priča o bananici čija proizvodnja danas ide i do 100 miliona komada godišnje.

Voljenu bananicu rado jedemo u raznim prilikama, a mnogi je koriste za pripremu kolača i torti. Pojedini ljubitelji ovog slatkiša otišli su korak dalje, pa bananicu jedu čak i uz jogurt. Koliko je ukusna ova kombinacija, nismo sigurni, ali ako probate, javite nam kakva je.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.