Održavanje i zaštita kose tokom izlaganja jakom suncu, moru i soli

0

Iako svi želimo da nam je kosa zdrava i sjajna tokom cijele godine, ljeto ipak donosi veće izazove. Isto kao što tijelo mažete zaštitnom kremom dok ste na suncu, tako je neophodno da koristite preparate za zaštitu kose od UV zraka. Kosa je osjetljiva tokom čitave godine, ali ljeti postaje posebno krhka jer je izlažemo mnogim nepovoljnim uslovima – vrućini, soli i hloru.

Zbog sunca i morske vode, kosa se oštećuje i isušuje, boja blijedi, a vrhovi se lome i “cvjetaju”. Zato izbjegavajte grubo trljanje kose peškirom, četkanje i vezivanje mokre kose jer se tada više lomi.

Ovo su savjeti zbog kojih će vam kosa biti zahvalna čak i nakon dugotrajne izloženosti suncu, vjetru i soli.

Redovno nanosite balzam

Pobrinite se da prilikom svakog pranja kose nanesete i balzam. Pomoći će vašoj kosi da vrati vlažnost koja je neophodna u ljetnim mjesecima. Odaberite balzam koji sadrži mnogo antioksidansa. Balzam nanesite na suhu kosu prije kupanja kao dodatnu zaštitu pa kada izađete iz vode ili mora, vaša će kosa biti svilenkasta.

UV zaštita

Preparati s UV zaštitom – Oni sprečavaju da se izbijeljena kosa isušuje, a tamnu kosu štite od pojave crvenog pigmenta. I lak za kosu ili regenerator koji se ne ispira sadrže UV zaštitu, uvijek ih nanosite na vlažnu kosu, inače se neće apsorbovati.

Manja količina šampona

Mnogi vjeruju da čestim i obilnim šamponiranjem čine dobro svojoj kosi, međutim većom količinom šampona i učestalim korištenjem tjeme postaje suše. Ako je kosa masnija, koristite šampon u manjim količinama i nanosite ga direktno uz korijen kose. Na vrhove ne morate nanositi šampon jer će ispiranjem s vrha glave šampon dovoljno djelovati i na taj dio kose.

Izbjegavajte uređaje za stiliziranje kose

Umjesto da koristite sušilo za kosu, radije pričekajte da se kosa osuši na zraku. Iako ćete možda svaki dan željeti ljetne valove na svojoj kosi, bolje je da izbjegavajte uređaje za stiliziranje poput pegle za kosu ili figara jer ćete na taj način dodatno isušiti kosu.

Posebna njega za obojenu kosu

Sunce će sigurno oštetiti kosu i učiniti je sušom. Zbog toga biste bojenje kose trebali planirati prije najvećih vrućina. Učinite li to usred ljeta, vaša bi kosa mogla trpjeti nepoželjne posljedice. No svakako je dobro kosu ljeti dodatno njegovati proizvodima za obojenu kosu.

Da biste očuvali sjaj i zdrav izgled vaše kose, tokom ljeta obavezno koristite šampone i balzame za farbanu kosu koji su formulisani tako da sačuvaju i pojačaju intenzitet boje. Po povratku sa mora, ako primijetite da je vaša boja kose ipak izblijedjela, savjetuje se da je osvježite kolor-šamponom, biljnom farbom ili bojom za kosu bez amonijaka, poslije čega će vaša kosa izgledati blistavo.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.