Održan prvi Rotary Talks u organizaciji stipendista Rotary Club-a Sarajevo

0

Rotary Club Sarajevo već sedmu godinu zaredom stipendira izvrsne učenike i studente sa područja Kantona Sarajevo. Ova organizacija svake godine organizuje humanitarni koncert pod nazivom “Rotary za izvrsnost”. Cilj ovog projekta jeste da se prikupe sredstva za stipendiranje talentovanih učenika i studenata, te je do sada kroz ovaj program stipendirano više od 80 izvrsnih učenika i studenata.

Ovogodišnji stipendisti su kreirali projekat ‘’Rotary Talks’’, konferenciju koja je imala za cilj da motiviše srednjoškolce, te da im pokaže da se rad i trud isplate. Gosti i predavači na ovoj konferenciji su bili: Vahida Kozić, direktorica i trenerica Atletskog kluba Sarajevo, Belma Čečo Bakrač, vršilac dužnosti direktora Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo i Damir Marjanović, vrsni stručnjak iz oblasti genetike i rektor Internacionalnog Burč univerziteta.

‘’Nakon marljivog rada u toku posljednjih par mjeseci, došli smo na ideju koju smo danas i ostvarili, ta ideja nas je dovela do ostvarenja odnosno realizacije projekta Rotary Talks. Ka ostvarenju našeg cilja vodila nas je želja da na neki način mladima prikažemo u najboljem svjetlu različite oblasti i zanimanja što je zapravo i bila tema našeg projekta. Čast mi je biti dio Rotary zajednice zajedno sa drugim mladim osobama prvenstveno stipendistima koji imaju zajedničke ciljeve i interese. Nadamo se da smo barem malo, zahvaljujući našim uvaženim predavačima, ukazali koliko bogatstvo se krije u različitostima, u svakom sportu, umjetnosti, zanimanju i nauci’’, kazala je Lejla Zunđa, učenica Srednje škole primijenjenih umjetnosti.

Rotary je svjetska organizacija osoba iz stručnog i poslovnog života koje se posvećuju humanim ciljevina, cijene i promiču visoka etička načela u poslovnom i privatnom životu i šire dobru volju i razumijevanje u svijetu.  Danas postoji 1.2 miliona rotarijanaca u preko 32,000 klubova i iz više od 200 zemalja. Rotary Club Sarajevo je dio Rotary Distrikta 1910 i osnovan je 1930. godine, te danas broji 32 člana.

„Rotary za izvrsnost“ je program Rotary Club-a Sarajevo koji svake godine stipendira nekoliko učenika iz partnerskih škola u Sarajevu, te tako motivira i podržava mlade talente koje imamo. Ja sam ove godine imala čast da budem jedna od stipendistica Rotary Club-a, te da zajedno sa ostalim stipendistima implementiramo neku od svojih ideja. Mi smo odabrali Rotary Talks, imajući u vidu da smo i mi sami sada na jednoj raskrsnici, te da je sada vrijeme kada biramo svoj put i odrađujemo budućnost. U tom svjetlu, željeli smo da i druge mlade ljude usmjerimo, te inspiriramo na način da smo doveli 3 osobe koje danas imaju već izgrađene karijere i koje su sve ovo već prošle, te da nam oni ispričaju svoju priču i na taj način ohrabre u pravljenju sljedećih koraka. Sem samog projekta, stipendija Rotary Club-a, te timski sastanci su mi donijeli nove kontakte i nove prijatelje, pa će mi ovaj projekat zasigurno ostati u lijepom sjećanju.’’, rekla je Deana Kuljanin, učenica Druge gimnazije.

Partnerske ustanove i škole čiji su učenici stipendisti ove godine su: Prva gimnazija Sarajevo, Druga gimnazija Sarajevo, Četvrta gimnazija Ilidža, Gimnazija Obala, Srednja škola primijenjenih umjetnosti, Srednja muzička škola, Srednja medicinska skola i SOS Dječije selo Sarajevo.

Ovogodišnji koncert će se održati 30. marta u Narodnom pozorištu Sarajevo, a više informacija o ovom projektu možete pronaći na Facebook stranici Rotary Club-a Sarajevo ili na mail rotaryclub.sarajevo@gmail.com.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.