NOVA VRSTA KAFE: Kafa s brokulom

0
U Australiji se pojavila nova vrsta kafe – kafa s brokulom. Proizvođači su naime napravili prah od ovog povrća koji se može dodati u kafu, prenose mediji.

Jedan kafić u Melbourneu je već uvrstio kafu s brokulom u svoju ponudu. Stručnjaci kažu da se brokula u prahu može koristiti i na druge načine. Primjerice, ova super hrana se može dodati u supe, pečenja ili smoothie.

Iako kafa s brokulom ne zvuči baš primamljivo, oni koji su je probali kažu da se povrće uopće ne osjeća. Obično se dodaje u espresso s toplim mlijekom.

Prema najnovijim istraživanjima, 51 posto Australaca ne jede preporučene dnevne količine povrća i voća. Znanstvenica Maryann Augustin tvrdi kako su dvije kašike praha od brokule jednake jednoj porciji povrća. Okus brokule nije baš svakome drag, a nekim ljudima se ne sviđa njen izgled pa je ne žele jesti. Upravo zbog toga mnogo povrća završi na otpadu. Konzumacija brokule u prahu bi mogla spriječiti sve veće propadanje i bacanje hrane. Budući da je brokula bogata hranjivim tvarima kao što su vitamini skupine B, magnezij, kalij i cink, ovaj prah bi mogao imati povoljan uticaj na zdravlje.

Mnoga istraživanja su pokazala kako je brokula jako važna kod prevencije i liječenja raznih vrsta karcinoma. Ona se koristi za snižavanje holesterola, štiti od bolesti srca, regulira krvni pritisak i probavu. Bogata je antioksidansima koji je čine jednom od najzdravijih namirnica. Maryann Augustin je rekla kako su brokulu u ovom obliku dali djeci u međuobrocima i jako im se svidjela. Sada ostaje na potrošačima da odluče hoće  li ovaj prah staviti u svoju kafu ili će ga koristiti na neki drugi način.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.