Nismo birali autizam, autizam je izabrao nas

0

Svjetski dan svjesnosti o autizmu Glavna skupština UN-a odabrala je za obilježavanje 2. aprila čime želi skrenuti pažnjui javnosti cijelog svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

Autizam je kompleksan razvojni poremećaj čiji je specifičan uzrok još nepoznat. Prema epidemiološkim istraživanjima, na 10000 novorođene djece rađa se 4 do 5 djece s autizmom. Kada je riječ o autističnom spektru poremećaja govori se o 10 do 15 djece na 10000 novorođenih. Autistične osobe imaju teškoće u komunikaciji i socijalnim odnosima, te se opiru svakoj promjeni navika.

Učenici, nastavno osoblje, stručni tim i menadžment  JU Četvrte osnovne škole je od početka školske godine radilo na pripremama i organizaciji da se da javna podrška osobama sa autizmom i njihovim porodicama . Također, planiran je bio i izlazak na Trg mladih u što većem broju te da Vijećnica svijetli u plavom, ali nažalost trenutna situacija nam nije dozvolila. Ovo nas sve nije obeshrabrilo, nismo htjeli da ove godine osobe sa autizmom i njihove porodice ostanu bez naše podrške. Mi smo svoju podršku poslali iz svojih domova.

Pošaljite i vi!

Naše malo za njih znači mnogo .

Komentari
Podijeli

Comments are closed.