Nikšić: Preporuke kako postupati kod uboda pčele

0

Ubod pčele predstavlja veoma bolan i neprijatan događaj, koji je gotovo svaki pojedinac bar jednom u svom životu doživio ili će doživjeti.

Pripremio: Jasmin Nikšić, dipl.med.teh.

Ukoliko ste u blizini košnice, udaljite se od tog mjesta. Pčela koja je ranjena, kao mehanizam odbrane, emituje feromone koji privlače druge pčele spremne da je zaštite, pa može doći do više uboda i napada roja pčela, što je svakako opasnije.

Izvadite žaoku

Potrebno je odmah izvaditi žaoku. Žaoku slobodno možete izvaditi prstima. Ukoliko je pritišćete pincetom ili noktima postoji mogućnost da ćete istisnuti ostatak otrova u kožu.

Kada vas pčela ubode, žaoka ostaje u koži i zajedno sa dijelovima digestivnog sistema se odvaja od nje, što će pčelu odvesti u sigurnu smrt. Putem žaoke prolazi manja količina otrova koja izaziva jak bol prilikom uboda.

Očistite predio uboda

Očistite predio uboda sapunom i isperite vodom. Integritet vaše kože je narušen ubodom pčele, stoga mikroorganizmi koji se tu nađu mogu prodrijeti dublje u vaš organizam i izazvati infekciju.

Postavite hladnu oblogu

Mjesto uboda stavite pod mlaz hladne vode i umotajte led u peškir ili neki tkaninu i postavite na mjestu uboda. Hladna obloga umanjuje znake zapaljenja i bola.

Ukoliko je potrebno aplicirajte neki od lijekova koji će ublažiti infekciju ili bolove.

Jako važno!

Ukolikoste alergični na ubod pčela odmah pozovite hitnu pomoć ili pripremite lijek koji ćete aplicirati. Ljekar vam može dati antihistaminik kako bi ublažili simptome alergije. Dosta ljudi je alergično na ubod ovog insekta i postoji mogućnost pojave anafilaktičkog šoka. Najveća opasnost je ukoliko pčela ubode u predijelu disajnih puteva.

 

(ZdraviPortal)

Komentari
Podijeli

Comments are closed.