Nihada Kulovac: Zdravstveni sistem je nezamisliv bez medicinskih sestara i tehničara

0

Međunarodna nedjelja sestrinstva, posvećena je važnoj ulozi medicinske sestre u poticanju zdravlja za sve, te uz poruku da je sestrinstvo profesija koja ima važno mjesto u svakom naprednom društvu.

Tom prilikom razgovarali smo sa zdravstvenom radnicom Nihadom Kulovac, iz Udruženja medicinskih sestara i tehničara Federacije BiH.

Medicinska sestra/tehničar čini sponu između ljekara i pacijenta, to je osoba koja je 24 sata uz pacijenta. Osoba koja dobrom trijažom može spasti ljudski život.

Zdravstveni sistem je nezamisliv bez medicinskih sestara i tehničara kao neizbježne karike u cijelom zdravstvenom sistemu.

Činjenica da odlazi veliki broj medicinskih sestara i tehničara govori o našem položaju. Razlozi za to su nevrednovanje sestrinstva kao profesije bez obzira na nivo i profil obrazovanja, potom neujednačenost koeficijenata od Ustanove do Ustanove i od Kantona do Kantona, te nedostatak svih resursa.

Bez obzira na nivo i profil obrazovanja u percepciji naše politike medicinska sestra je medicinska sestra.

Kako bi poboljšali cjelokupni položaj ove humane profesije neophodno je uraditi standarde normative i kompetencije za zdravstve profesionalce svih nivoa i profila obrazovanja.

Udruženje medicinskih sestara i tehničara Federacije BiH okuplja veliki broj  zdravstvenih profesionalaca, te sprovodi mnoge aktivnosti kao što kontinuirane edukacije i profesionalna usavršavanja, podrška članova Udruženja u cilju osnaživanja i promocije obrazovanja, jačanje sestrinstva kao profesije, različite radionice i al.

Bilo kako bilo, treba se boriti za bolje uvjete u našoj zemlji, ukoliko u skorijoj budućnosti ne postignemo postavljene ciljeve, ipak će mnogi biti primorani potražiti prostore koji nude bolje uvjete za rad i vrednovanje ove struke i profesije.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.