Neredovno mijenjaje posteljine ostavlja posljedice na zdravlje

0

Onaj ko u prosjeku spava 7 sati noću, u krevetu provodi 49 sati sedmično. Međutim, za većinu ljudi to je i mnogo više, samo zato što često leže u krevetu i kada ne spavaju.

Posljedice po zdravlje

Naime, ako spavamo u istoj posteljini duže od dvije sedmice možemo očekivati zdravstvene posljedice. Na, ali i u ljudskom tijelu nalaze se brojne bakterije i virusi. To je samo po sebi zapravo sasvim normalno, ali postaje problematično ako se ovi patogeni brzo razmnožavaju. A to mogu posebno u krevetu. Razlog tome je što se slina, mrtve stanice kože, ostaci hrane, pa čak i stolica i urin kreću u krevet dok mi spavamo. Koliko su vaši krevet i posteljina prljavi ovisi, između ostalog, o tome da li ste se tuširali prije lijeganja u krevet, kao i o tome šta u njemu radite.

Bakterije, virusi, gljivice

Jedna od bakterija koja se osjeća ugodno u mikroklimi neoprane posteljine jeste zlatni stafilokok poznat i kao vampirska bakterija.

Ova bakterija može uzrokovati brojne bolesti s brzim razmnožavanjem. Neke od tih bolesti su upala pluća, infekcije mokraćnog sustava, kao i infekcije kože i rana.
Međutim, postoje i drugi patogeni, koji se dobro osjećaju u krevetu prekrivenim neopranom posteljinom koji također mogu biti problematični za naše zdravlje. To uključuje, između ostalog, gljivicu kandida. Nje se možemo riješiti samo strogom higijenom koja uključuje redovno mijenjanje posteljine. Ne treba zaboraviti ni gljivice na nogama kojima je ovakva mikroklima odlično mjesto za razmnožavanje.

Jastučnica se mijenja i češće

Ako patite od akni i prištića, poželjno je svakodnevno mijenjati jastučnicu. Naime, iako se to nekim možda čini suludo, dokazano je kako je jastučnica pravo leglo bakterija, koje, ako je ne mijenjamo, iz noći u noć dolaze u kontakt s kožom lica, vrata i ramena.

Grinje još jedna opasnost

Grinje su još jedna opasnost za zdravlje. Naime, kao što znamo, iako ne uzrokuju bolest, mogu uzrokovati alergije. Te alergije mogu dovesti do astme, alergijskog rinitisa, sinusitisa i poteškoća sa sluhom. Svaki čovjek svakodnevno izgubi oko 10 grama kože dok spava. S obzirom na to da se grinje hrane otpalim stanicama kože, krevet je idealno mjesto za njihov “uzgoj”. Nemojte se iznenaditi, ali stručnjaci ističu kako čak 10 posto težine dvogodišnjeg jastuka otpada na grinje i njihove izlučevine.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.