Naše ptice: Krenula kampanja “Recimo NE trovanju životinja”

0

Bjeloglavi sup kojeg su prije nekoliko godina iznemoglog našli na Palama i predali na rehabilitaciju u NVO Novi Val, po imenu Jablan Jablan uginuo je prije dva dana.  Nekoliko dana prije Jablana vjerovatno od posljedica još nepoznatog otrova uginula je i ženka Lily.

U znak podrške ekipi iz Blagaja, koji su poručili da neće odustati od borbe za povratak supova u Bosnu i Hercegovinu,  a sa ciljem podizanja svijesti  Ornitološko društvo “Naše ptice” je odlučilo da danas započne sa kampanjom za borbu protiv trovanja divljih životinja u Bosni i Hercegovini. Kampanja je dio Balkanskog projekta protiv trovanja.

Namjernim trovanjima (uglavnom pasa i mačaka lutalica) i iz neznanja (korištenje prekomjernih doza otrova ili postavljanje zamki do kojih dolaze i druge životinje) strada veliki broj životinja. Među njima  su i ptice, a osobito su osjetljivi lešinari i slične vrste koje se hrane mesom uginulih životinja.

Pozivamo vas da nam prijavite sve slučajeve trovanja domaćih i divljih životinja i pomognete u borbi za povratak bjeloglavih supova i drugih vrsta lešinara u Bosnu i Hercegovinu.

Recimo NE trovanju životinja!

Komentari
Podijeli

Comments are closed.