Nar – prijatelj našeg organizma i zdravlja

0

Nar sazrijeva početkom jeseni, dostupan je od septembra do januara, a ima antioksidativna, antikancerogena i mnoga druga svojstva.

Nar ili šipak djeluje antibakterijski, a posebno je koristan protiv štetnih bakterija u želucu i mjehuru, kao što je Escherichia coli koja uzrokuje bolne infekcije i ozbiljne želučane tegobe.

Ovo je izuzetno hranjivo voće bogato vitaminima B i C te je oduvijek cijenjen kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života. Iznimno se cijeni njegov sok, ulje i sjemenke.

Masne kiseline koje sadrži smanjuju otekline i bol u mišićima. Obiluje fitoestrogenima, koji olakšavaju simptome menopauze i predmenopauze, poput valunga i promjena raspoloženja.

Prema nekim istraživanjima pokazalo se da nas ulje nara štiti od raka, dijabetesa i srčanih bolesti.  Kroz slična istraživanja došlo se do zaključka da je sok od nara pravi odgovor na stres.

Grupa ispitanika su dvije sedmice svakodnevno pili pola litre soka od nara. Izmjeren im je puls prije i poslije studije, a također su ispunili detaljni upitnik o svom raspoloženju na radnom mjestu.

Nakon dvosedmičnog konzumiranja ovog soka, svi su ispitanici bili “inspirirani, ponosni, aktivni i entuzijastičniji”. Također su u manjoj mjeri bili opterećeni stresom, nervozni, manje su osjećali krivnju ili sram.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.